Autóba rejtett pokolgép robbant Törökországban

Kisbuszba rejtett pokolgép robbant csütörtök este a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Mardin tartomány Ömerli településének csendőrőrsénél, két civil meghalt, egy arra hajtó kamion sofőrje és egyik utasa, négyen pedig megsérültek, három katona, valamint a kamion másik utasa – jelentette az NTV török hírtelevízió.

A hatóságok  mentőegységeket rendeltek a helyszínre.

Az elkövetők kisbuszukkal az őrs bejárata előtt felállított betonfalig hajtottak, kiszálltak a gépjárműből, majd elfutottak és működésbe hozták a detonátort. Biztonsági források szerint a törökországi kurd kisebbség autonómiájáért fegyveres felkelést folytató szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) hajtotta végre a merényletet.

Délkelet-Törökországban legutóbb június 8-án történt hasonló támadást, akkor is Mardin tartományban, Midyat város egyik rendőrőrse előtt. Az incidensben hat ember meghalt, ötvenen pedig megsebesültek. Továbbra sem tisztázott, hogy az eset öngyilkos merénylet volt-e, vagy távirányítóval hozták működésbe a nagy erejű pokolgépet. A híradások alapján mintegy egy tonna robbanószer lehetett az akkor felrobbantott autóban, a környező épületekben komoly károk keletkeztek. A merénylet elkövetőjeként következő nap a PKK jelentkezett.

A török-kurd konfliktus két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában robbant ki újra. A török haderő 2015 decembere óta hajt végre átfogó hadműveleteket a PKK lázadói ellen az ország főként kurdok lakta délkeleti részében. Az összecsapásokban tavaly július óta a biztonsági erők több mint 500 tagja halt meg, és a PKK mintegy 7600 felkelőjét “tették ártalmatlanná” Törökország határain belül, valamint Irakban, ahol a lázadók főhadiszállása található. Az 1984 óta tartó török-kurd konfliktusban eddig mintegy 40 ezren vesztették életüket.

A török média a kormánytól szerzett értesüléseire hivatkozva a napokban azt közölte, hogy a biztonsági erők a délkelet-törökországi városokból már kiűzték a PKK fegyvereseit, a hadműveletek a térség hegyvidéki területein folytatódnak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a közelmúltban többször hangoztatta: a katonai beavatkozással pontot akar tenni a fegyveres felkelés végére. Binali Yildirim török miniszterelnök pedig azt jelezte, hogy a PKK-tól fegyverszünetre és tárgyalásra irányuló információk jutottak el hozzá, de az elmúlt hetek terrortámadásainak fényében mindennemű párbeszédet kizár.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑