Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Autójában lőttek agyon egy rabbit, nagy erőkkel folyik a hajsza

2018. 01. 11.

Izraeli források szerint palesztin fegyveresek lőttek agyon egy izraeli autóst Ciszjordániában. A hadsereg még keresi az elkövetőket, a településeken útzárlatot rendeltek el az izraeli hatóságok.

Az izraeli telepesre egy autóban lőttek rá kedden éjjel a ciszjordániai Náblusz közelében. Sajtóértesülések szerint a lövéseket egy másik kocsiból adták le a Havat Gilad mellett. A férfit kritikus állapotban szállították kórházba.

„Egy 32 év körüli férfit hoztak be mellkasán lőtt sebekkel. A mentőautóban nem adott életjelet, nem volt pulzusa, és nem lélegzett. Amikor megérkeztek, megpróbáltuk ismét újraéleszteni. Erőfeszítéseink ellenére nagyon súlyosak voltak a sérülései, és be kellett jelenteni a halál állapotát” – közölte Guy Elad, a Meir Medical Center orvosa.

Az izraeli sajtó szerint az áldozat egy 35 éves, hatgyerekes rabbi. Az elkövetőket nagy erőkkel keresi az izraeli hadsereg. Ciszjordániában lezárták a településekre vezető utakat. Minden autót megállítanak és átvizsgálnak.

„Nagyon világosan szeretném üzenni a Palesztin Hatóság gyáva gyilkosainak, akik megöltek egy vásárlásból hazatérő embert, hogy erősebbek vagyunk nálatok. Izrael nép él, és erős, legyőzzük a gyávákat, a terrorizmust. Ez a mi földünk, és felépítjük. Isten segítségével nem fog sikerülni az a kísérletetek, hogy elűzzetek minket innen és legyilkoljatok bennünket. győzni fogunk” – üzenete Yossi Dagan, a szamarai telepes tanács vezetője.

Feszült helyzet

A Közel-Keleten azóta nőtt meg ismét a palesztinok és az izraeliek közötti feszültség, hogy december 6-án az amerikai elnök bejelentette, Jeruzsálemet ismeri el a zsidó állam fővárosának, és oda költözteti az ország nagykövetségét is. Izrael üdvözölte a lépést, a palesztinok halálos áldozatokat is követelő tüntetéseken tiltakoztak a Donald Trump döntése ellen. A palesztinok reménye szerint a gázai övezetből és Ciszjordániából álló független államuk fővárosa az Izrael által 1967-ben megszállt Kelet-Jeruzsálem lesz.

De nem csökkenti a feszültséget az sem, hogy az izraeli védelmi miniszter bejelentette, kormánya még idén engedélyt ad 1300 otthon létesítésére Ciszjordániában, ezen kívül további 2500 lakás építésének előkészületeit is megkezdik.

A telepbővítések kérdése a megszállt területeken az izraeli–palesztin békekötés egyik legnagyobb gátja. Utoljára 2014-ben fagyasztották be, hogy újrakezdődhessenek a tárgyalások. Most azonban újraindítják. Ciszjordánia területén több mint 2 millió palesztin és 400 ezer izraeli telepes él.

Orientalista.hu – HírTV

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑