Cadmus fordítás Cadmus

Az AfD a szíriai menekültek hazatelepítését követelte a parlamentben

2017. 11. 23.

Az Angela Merkel német kancellár vezette CDU/CSU szövetségétől jobbra álló, Alternatíva Németországnak (AfD) nevű ellenzéki párt felháborodást keltett szerdán a német szövetségi parlamentben (Bundestag), mert egy képviselője azt követelte, hogy a szíriai menekültek térjenek vissza hazájukba.

A Bundestag harmadik számú politikai erejének számító AfD – amely idén szeptemberben került a parlamentbe – úgy véli, hogy a biztonsági helyzet „lényegesen javult” az elmúlt hónapokban Szíria nagy részében, s sikerült visszaszorítani az Iszlám Állam terrorszervezetet is. Ezért – az AfD meglátása szerint – a német kormánynak haladéktalanul fel kell vennie a kapcsolatot a damaszkuszi vezetéssel, hogy a szíriai menekültek Németországból történő hazatéréséről tárgyaljanak.

Bernd Baumann, az AfD frakciójának egyik vezető tisztségviselője azt mondta: Bassár el-Aszad szíriai államfő bár diktátor, mégis arra kell számítani, hogy a belátható jövőben hatalmon marad. Aszad kormányának szerinte biztosítékot kell adnia Németországnak, hogy a hazájukba visszatérőknek nem esik bántódásuk, s békés területeken befogadják őket.

A többi német parlamenti párt képviselői ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a szíriai ellenzékiek továbbra is életüket kockáztatják, illetve kínzásra kell számítaniuk, ha a rezsim erőinek kezébe kerülnek. Hozzátették: az iszlamisták elűzése egyes térségekből még nem jelenti azt, hogy ott valóban béke honol. Stephan Thomae, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) képviselője úgy fogalmazott, hogy az AfD „mérgezett indítványa” csak úgy csöpög a cinizmustól és álszentségtől.

Josip Juratovic, a Szociáldemokrata Párt (SPD) képviselője, aki maga is menekültként érkezett Németországba, kijelentette: az AfD-nek vagy fogalma sincsen ezekről a dolgokról, vagy semmitől sem riad vissza. Stephan Mayer, a Keresztényszociális Unió (CSU) tagja pedig populistának és életidegennek nevezte az AfD kezdeményezését.

Orientalista.hu – Magyar Idők, MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑