2018. 10. 17.

Az afgán biztonsági erők több tucat tagját ölték meg a tálibok

Az afgán biztonsági erők legkevesebb 20 tagját – köztük egy magas rangú rendőrtisztet – ölték meg a tálibok különböző támadásaikban az északi Szamangán tartományban – közölték kedden hivatalosan.

A szélsőséges, kormányellenes fegyveresek az egyik körzetben hétfő éjfél körül megtámadtak és lerohantak több biztonsági ellenőrzőpontot. Az egyik ilyen támadásban megölték a tartományi rendőrség hírszerzési részlegének parancsnokát is – mondta a tartományi tanács két tagja hírügynökségeknek nyilatkozva. A megtámadott ellenőrzőpontokról a biztonsági emberek egy része elmenekült, és egyelőre nem lehet tudni, hogy hol rejtőznek. A tálibok elraboltak a biztonságiaktól legalább öt terepjáró gépkocsit, három Humvee kategóriájú gépkocsit és egy élelmiszerrel teli teherautót – tették hozzá.

A tálibok szóvivője megerősítette az újabb támadások tényét, és azt állította, hogy 49 rendőrt öltek meg, valamint jelentős mennyiségű fegyvert zsákmányoltak.

A tálibok két nappal korábban egy szomszédos körzetben támadtak meg ellenőrzőpontokat, és megöltek legalább három rendőrt. A lázadók az utóbbi hónapokban intenzívebbé tették támadásaikat a biztonsági erők és kormányzati létesítmények ellen. Múlt vasárnap egy katonai tábort támadtak meg Faráh tartományban, és megöltek legalább 17 katonát, további 12-t pedig megsebesítettek.

Fogadkoznak, hogy meghiúsítják a jövő szombaton megtartandó parlamenti alsóházi választásokat, miközben azonban saját közlésük szerint is tárgyalnak az Egyesült Államokkal a 17 éve tartó háború lehetséges befejezéséről.

Magyar Idők – MTI

, , ,
Back to Top ↑