Az afgán elnök szerint van lehetőség a békefolyamat felgyorsítására

Asraf Gáni afgán elnök szerint van lehetőség az afganisztáni békefolyamat felgyorsítására. Gáni a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozott hétfőn azt követően, hogy a NATO bejelentette: nem sikerült végleges döntést hozni a csapatkivonásról.

Gáni az interjúban úgy fogalmazott: a transzatlanti szövetség bejelentése hozzásegítheti az afgán háborúban érintett feleket ahhoz, hogy hasonló következtetésre jussanak, mégpedig arra, hogy “az erő alkalmazása nem megoldás”.

A NATO csaknem 10 ezer katonát állomásoztat Afganisztánban, ám az Egyesült Államok és az afgán kormány ellen lázadó tálibok közötti tavaly februári békemegállapodás értelmében a külföldi csapatoknak elvileg májusig el kellene hagynia a dél-ázsiai országot.

Az afgán elnök szerint most lehetőség nyílik egy “politikai megállapodás” elérésére, mindazonáltal – mint hangsúlyozta – “összehangolt erőfeszítésre” van szükség nemzetközi szinten is.

Gáni a BBC-nek elmondta azt is: “lenyűgözi” kapcsolata az új, Joe Biden elnök vezette amerikai kormányzattal, valamint a nemzetközi közösség “egysége” Afganisztánt jövőjét illetően.

Az afgán kormány ellen fegyveres felkelést folytató radikális iszlamisták a múlt héten felszólították Washingtont: tartsa magát dohai megállapodásukhoz – amely az előző amerikai elnök, Donald Trump hivatali ideje alatt született -, amelynek értelmében az Egyesült Államok május elejéig minden katonáját kivonja Afganisztánból a tálibok által vállalt biztonsági garanciák fejében.

Washingtonban azonban nemrég közölték, hogy a januárban hivatalba lépett Biden kormányzata felülvizsgálná a megállapodást. Az Egyesült Államok és szövetségesei szerint a tálibok nem teljesítették a megállapodásban vállalt kötelezettségeiket, többek között azt, hogy mérséklik az erőszakot, megszakítják a kapcsolatot más terrorszervezetekkel, és lényegi előrehaladást érnek el az afgán kormánnyal zajló tárgyalásokon.

A “valódi iszlám kormányzást” bevezetni szándékozó tálibok tagadják a vádakat, és közölték, hogy ismét támadásokat fognak végrehajtani az amerikai és nemzetközi katonák ellen, amennyiben Washington nem vonja ki csapatait május 1-ig a megállapodás értelmében.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑