Cadmus

Az afgán hadsereg számos tagja vesztette életét tálibok támadásaiban

Az afgán kormányerők legalább 12 tagja vesztette életét radikális iszlamista tálib lázadók támadásaiban – közölték kedden tisztségviselők.

Legalább nyolc rendőr lelte halálát, további kettő megsebesült a tálibok támadásában egy ellenőrzőpont ellen az északkelet-afganisztáni Badahsán tartomány egyik körzetében – mondta egy tartományi tanácsos.

A nyugat-afganisztáni Herát tartományban a biztonsági erők legalább két tagja vesztette életét, további 15 megsérült, miután egy öngyilkos merénylő működésbe hozott egy robbanószerrel megpakolt járművet egy rendőrőrsnél Gurián körzetében – közölték tisztségviselők.

A tartományi kormány közleménye szerint a sebesültek között egy tucat civil van, köztük gyerekek. A robbanás következtében négy lakóház megsemmisült, további számos házban pedig károk keletkeztek.

A rendőrség szerint a fővárosban, Kabulban ismeretlen fegyveresek agyonlőttek egy rendőrt, valamint sofőrjét.

A tálibok az ellenőrzőpont ellen végrehajtott támadásért és az autóba rejtett pokolgéppel elkövetett merényletért vállalták a felelősséget, kormánytisztviselők azonban a fővárosi támadásért is őket tették felelőssé. Afganisztánban továbbra is háború dúl a kormányerők és a tálibok között, dacára annak, hogy a felek béketárgyalásokat folytatnak.

A tálibok a múlt héten a külföldi csapatok azonnali kivonását követelték azután, hogy a januárban hivatalba lépett Joe Biden amerikai elnök bejelentette: az amerikai csapatok szeptember 11-ig vonulnak ki Afganisztánból.

A tálibok és az előző amerikai kormány közötti egyezmény értelmében Washington ugyanis korábban azt vállalta, hogy május 1-jéig kivonja összes katonáját a dél-ázsiai országból.

A tálibok ezt megelőzően már közölték: ismét támadásokat fognak végrehajtani az amerikai és nemzetközi katonák ellen, amennyiben Washington nem vonja ki csapatait az országból május 1-jéig.

Elmondták továbbá azt is, hogy nem vesznek részt semmilyen nemzetközi békekonferencián, amíg nem véglegesítik a csapatkivonást.

Szakértők szerint félő, hogy ismét pusztító polgárháború tör ki Afganisztánban, ha a feleknek nem sikerül politikai megállapodást kötniük.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑