Az afgán kormány visszafoglalná a tálibok által lerohant kulcsfontosságú körzetet

Az afgán vissza akarja szerezni a tálibok által elfoglalt közép-afganisztáni Majdan Vardak tartomány kulcsfontosságú körzetét – jelentette be szerdán az afgán védelmi minisztérium.

Favád Aman, a tárca szóvivője a Twitter közösségi portálon azt közölte, hogy a hadsereg csapatai a környékre értek, és a térségbe indult egy katonai repülőgép is.

A tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid nem sokkal korábban közölte, hogy a mozgalom fegyveresei elfoglalták a Kabultól alig 40 kilométerre délnyugatra található Nerh körzetét. Hozzátette, hogy jelentős mennyiségű lőszert és felszerelést is zsákmányoltak.

Helyszíni beszámolók szerint a radikálisok felgyújtották Nerh kormányzati épületét is.

A tartományi tanács két tagja szerint, hiába kértek erősítést Kabultól, a Majdan Vardakban a támadás idején állomásozó kormányerőkkel kapcsolatban pedig ellentétes híradások láttak napvilágot: a belügyminisztérium azt közölte, hogy a csapatok taktikai visszavonulást hajtottak végre, más hírek szerint viszont rövid harcok után megadták magukat, és többeket közülük megöltek.

A körzetet több fontos, az ország déli és középső részét összekötő autóút szeli át, az itt található bázisról pedig a kormányerők több támadást is indítottak. Eleste súlyos fenyegetést jelent az egész tartomány, valamint Kabul biztonságára nézve is.

Jóllehet tavaly szeptemberben béketárgyalások indultak a radikálisok és Kabul között, a megbeszélések megrekedtek, a radikálisok pedig országszerte fokozták támadásaikat azt követően, hogy Washington a múlt hónapban bejelentette: az amerikai csapatok legkésőbb szeptember 11-ig elhagyják Afganisztánt. Sokan attól tartanak, hogy az ország a külföldi csapatok távozása nyomán káoszba süllyed.

A tálibok a napokban bejelentették: felfüggesztik a harcokat a muszlim böjti hónap, a ramadán végét jelző háromnapos ünnep idejére (íd al-fitr). Egyúttal felhívták a figyelmet, hogy ha ez idő alatt támadás éri őket, arra válaszolni fognak. A tűzszünet csütörtökön lép életbe.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑