Cadmus fordítás Cadmus

Az afgán kormánycsapatok több száz tálib lázadóval végeztek

2021. 07. 04.

Az afgán kormányerők 24 órán belül több mint 300 tálib lázadót öltek meg harcban Afganisztán több tartományában – közölte szombaton a kabuli védelmi minisztérium.

A tájékoztatás szerint légicsapások végeztek a szélsőséges iszlamista mozgalom sok fegyveresével. Szombat reggel a tálibok egyik fellegvárában, a dél-afganisztáni Hilmend tartományban hajtottak végre légitámadást.

A tálib mozgalom tagadta, hogy ilyen súlyos emberveszteséget szenvedett volna el. Független forrásból lehetetlen ellenőrizni a szemben álló felek saját hadi sikereiről szóló beszámolóinak számadatait.

A harci cselekmények ismét megsokasodtak Afganisztánban, amióta az Egyesült Államok bejelentette, hogy a New York-i ikertornyok elleni terrortámadás 20. évfordulója, szeptember 11. előtt minden katonáját kivonja az országból. A washingtoni Fehér Ház éppen pénteken közölte, hogy már augusztus végén befejeződhet a csapatkivonás.

Megfigyelők szerint tartani lehet tőle, hogy az afgán haderő alul fog maradni a tálibokkal szemben azután, hogy már nem számíthat az amerikai légi támogatásra.

Közben a többi NATO-tagállam haderejének a kivonulása is zajlik: az utolsó német katona kedden hagyta el Afganisztánt.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑