Cadmus fordítás Cadmus

Az afgán ügyvivő védelmi miniszter szigorú fellépést helyezett kilátásba a visszaélést elkövető katonák ellen

Szigorú fellépést helyezett kilátásba Mohammad Jakúb, az afganisztáni tálib kormány ügyvivő védelmi minisztere péntekken azokkal a parancsnokokkal és harcosokkal szemben, akik visszaéléseket követtek el az augusztusi hatalomátvételt követően. Közölte, hogy nem tűrik meg az ilyen eseteket.

A radikális iszlamisták néhai vezérének, Omár mollának fia egy hangüzenetben azt állította, hogy a “gazemberek és a rossz hírű korábbi katonák”, akik korábban csatlakozhattak a tálib egységekhez, egy sor, időnként erőszakos visszaélést követtek el.

Jakúb felszólította a tálib erőket, hogy tartsák távol soraiktól az ilyen személyeket, különben szigorú intézkedéseket hoznak velük szemben. “Nem akarunk ilyen embereket látni sorainkban” – hangsúlyozta.

A Reuters hírügynökség szerint a tálibok egyik legmagasabb rangú tisztségviselőjének üzenete rávilágít azokra a problémákra, amelyekkel az új afgán vezetők szembesültek aközben, hogy megpróbálták kordában tartani erőiket a felkelésből a kormányzásba való átmenet során.

A főváros, Kabul egyes lakosai arról számoltak be, hogy az utcákon megjelenő tálib harcosok visszaéléseket k9övettek el.

Sookan közülük más térségekből érkeztek, míg megint mások nem szoktak hozzá a nagy városokhoz. Ezen kívül – bszámolóik szerint – megtorlásokat követtek el a korábbi kormányzat és hadsereg tagjaival szemben, valamint civil társadalmi aktivistákkal szemben is a táliboknak az amnesztiára vonatkozó ígéretei ellenére is.

Jakúb elmondása szerint beszámoltak nem engedélyezett kivégzésekről is. Az ügyvivő védelmi miniszter megismételte, hogy nem tűrik az ilyen tetteket. Az Afganisztánban hirdetett általános amnesztia értelmében egyetlen mudzsáhidnak (harcosnak) sincs joga bosszút állni senkin sem – jelentette ki.

Az afganisztáni radikális iszlamista tálibok – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt, harc nélkül bevonultak az afgán fővárosba, Kabulba, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó háború.
A tálibok szeptember elején alakult kormányát eddig egyetlen ország sem ismerte el hivatalosan. A pastu etnikumúak

által uralt, kizárólag férfiakból álló ideiglenes tálib kormányt bírálatok érték amiatt, hogy nem teljesítette ígéretét, miszerint más etnikai csoportoknak és különböző vallási közösségeknek is helyet ad a kabinetben.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑