Cadmus fordítás Cadmus

Az afgánok fölözik le leginkább az osztrák jóléti rendszert

 

Az APA osztrák hírügynökség csütörtökön közzétett statisztikái szerint a származási országokat tekintve az afgánok részesülnek a legnagyobb hányadban Ausztriában a menedékkérők számára megállapított alapellátásból.

Nyugati szomszédunknál több mint ötvenegyezren jutnak olyan alapellátáshoz, amely lényegében a menedékkérő, a kiegészítő védelemre jogosult és a frissen elismert menekültstátuszú emberek lakhatási és élelmezési költségeit hivatott fedezni.

Az osztrák államtól az adatok szerint 21,905 afgán állampolgár kap támogatást. Utánuk a sorban az irakiak jönnek 7441 fővel, majd a szírek 3495 migránssal.

A hírügynökség megjegyzi, annak ellenére, hogy a szíriaiak vezetik a menedékkérelmi statisztikákat, az osztrák alapellátásban részesülő afgánok magas számarányának magyarázata egyrészt abban rejlik, hogy az afgánok gyakrabban kapnak úgynevezett kiegészítő védelmet, ami feljogosítja őket ezekre a szolgáltatásokra.

A szóban forgó kiegészítő védelem azoknak jár, akik a genfi egyezmény szerint nem tekinthetők menekültnek, azonban számukra az esetleges halálbüntetés vagy más jellegű önkény miatt mégis veszélyes lehet visszatérni a származási országba.

A statisztikák rámutattak, hogy az ellátásban részesülők száma az egy évvel ezelőttihez képest 20 ezer fővel csökkent. Tavaly még 70 293-an voltak, míg 2016-ban 90 ezren. A bevándorlók területi megoszlása sem egyenletes: több mint egyharmada él Bécsben, vagyis 17 598-an.

888.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑