Cadmus fordítás Cadmus

Az Afrikai Unió elítélte a szomáliai törvényhozás határozatát az elnök mandátumának meghosszabbításáról

Elítélte pénteken az Afrikai Unió (AU) Béke- és Biztonsági Tanácsa, hogy a szomáliai parlament meghosszabbította az elnök mandátumát.

A Tanács – amelynek székhelye az etióp fővárosban, Addisz-Abebában van – közleményében leszögezte: a döntés, amelyben egyúttal az elnökválasztás elhalasztásáról is rendelkeznek, aláássa az afrikai ország egységét és stabilitását.

A Tanács felszólította az AU-t, nevezzen ki szomáliai ügyekért felelős különmegbízottat, akinek feladata minden fél számára elfogadható egyezség kidolgozása lenne.

Szomáliában 2020 második felében alakult ki politikai válság, miután elhalasztották a február 8-ra kitűzött elnökválasztást, jóllehet a Farmajo néven is ismert Mohamed Abdullahi elnöki mandátuma ezen a napon lejárt. Az államfő, aki újabb négyéves ciklusra pályázik, a halasztást azzal indokolta, hogy a szövetségi kormány és a régiók nem tudtak megegyezésre jutni több kérdésben a választás lebonyolítását illetően.

A törvényhozás április 12-én hozott döntése értelmében Szomáliában 2023-ban tartanak újra választást, s addig a jelenlegi elnök hivatalban marad.

Az afrikai országban a pénzhiány, illetve a törékeny biztonsági helyzet miatt nem közvetlen választást tartanak, hanem törzsi vezetők választanak meg 51 elektori testületet, amelyek aztán megválasztják a törvényhozókat, akik pedig végül döntenek az államfő személyéről.

Az elektori kollégiumok számát az idén meg akarják kétszerezni, viszont a régiók nem tudtak megegyezni ezek összetételéről, illetve vita alakult ki a választási bizottság tagjairól is.

Az Afrikai Unió tanácsa a pénteki közleményben emlékeztet arra is, hogy Farmajo és öt regionális vezető szeptember 17-én megegyezést kötött a közvetett választás menetéről, leszögezve, hogy a szervezet továbbra is ezt a megállapodást tartja érvényesnek.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió szintén a választás mielőbbi megtartására szólította fel Mogadishut.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑