Az al-Kaida egyik kulcsfiguráját ölhették meg Afganisztánban

Jelentős al-Kaida-vezetőt ölhettek meg egy amerikai–afgán együttműködéses hadművelet során a múlt hónapban – állítják az afgán hírügynökségek.

Asim Umar, aki az al-Kaida feje az indiai szubkontinensen vélhetően életét vesztette egy, a tálibok ellen irányuló rajtaütés során Helmand tartományban szeptember 23-án – jelentette be a Nemzeti Biztonsági Igazgatóságuk (NDS). A hadművelet során elhunyt civilek száma megközelítőlegesen 40. Egyelőre sem az amerikai erők, sem az al-Káida nem erősítették meg Umar halálát.

Egy kedden közzétett nyilatkozatban az NDS azt írta, hogy az Egyesült Államok és az afgánok közös támadására a Musa Qala tálib erődítmény körzetében került sor, ahol Umar és más AQIS-tagok is tartózkodtak. A nyilatkozatban arról is írtak, hogy további hat embert is megölhettek a térségi al-Káida tagjai közül. Az NDS a nyilatkozat mellett két képet is megosztott, amelyeken állítólag Umar látható: az elsőn élve, a másodikon holtan. A művelet további részleteit nem közölték, ahogyan azt sem, mi lett a holttestek sorsa.

Az Egyesült Államok 2001-ben a szeptember 11-i támadásokat követően indította el a háborúját Afganisztánban, mert az országot akkoriban irányító tálibok megtagadták az al-Káida akkori vezetõjének, Oszama Bin Ladennek az átadását.

Washington és a tálibok egészen közel álltak egy olyan megállapodáshoz, amelynek értelmében az amerikai csapatok kivonultak volna a területről cserébe azért, hogy a tálibok megszakítják a kapcsolataikat az olyan csoportokkal mint az al-Káida, ám Donald Trump a múlt hónapban véget vetett a béketárgyalásoknak.

A tálibok véres lázadással küzdenek az afgán kormány és a külföldi csapatok ellen, miután 2001-ben megbuktak, ám most is az ország nagy részét ellenőrzésük alatt tartják.

Az amerikai tisztviselők több tucat veszteségről számoltak be a civil lakosság körében, arra utaltak azonban, hogy a halálok többségét másodlagos robbanások vagy a katonák által viselt öngyilkos mellények okozhatják. Az amerikai és az afgán erők is gyakran vádolják azzal a tálibokat, hogy civileket használnak pajzsként.

Umar az al-Kaida helyi erőinek 2014 – azaz a fennállása – óta volt a feje. A rendelkezésre álló információk szerint Indiából származik, és éveket töltött Miranshah városában, az egykori katonai erődítményben, Pakisztán törzsi területein, az afgán határ közelében – írta a BBC.

Blikk

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑