Az al-Shabaab harcosai sokakat megöltek egy szomáliai kikötőváros szállodájában

Legalább tíz halálos áldozata van annak a fegyveres támadásnak, amelyet az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet harcosai hajtottak végre péntek este Kismayo szomáliai kikötőváros egyik szállodájában – közölte egy helyi tisztviselő.

Abdi Ahmed, a város egy kerületi vezetője az éjjel az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy értesülései szerint az áldozatok többsége a vendégek közül került ki. A szálloda kedvelt találkozóhelye a helyi törvényhozóknak és tisztségviselőknek.

Két újságírót is megöltek. Félő azonban, hogy a halottak száma emelkedni fog, mivel a hotelből még mindig fegyverropogás hallatszik – közölte.
A rendőrség előzőleg arról számolt be, hogy gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a szállodánál, amelyben helyi vének és törvényhozók tanácskoztak a küszöbönálló regionális választásokról.

A detonációt lövöldözés követte. Az áldozatok számáról azonban – a folytatódó tűzharc miatt – csak feltételezései vannak a rendőrségnek.
A támadás elkövetőjeként a szomáliai központi kormány megbuktatására törekvő al-Shabaab iszlamista terrorszervezet jelentkezett, és közölte, hogy harcosai törtek be a szállodába az öngyilkos pokolgépes merénylet után.

Abdiasis Abu Musab, az al-Shabaab katonai szóvivője azzal kérkedett, hogy „nagyon sok halott van a szállodában”.

„A hotel a mi ellenőrzésünk alatt áll” – mondta.

Az al-Shabaabot 2011-ben űzték ki Mogadishuból, és azóta több más erősségét – 2012-ben Kismayót is – fel kellett adnia. A kikötőváros volt a terrorszervezet fő bevételeinek forrása a faszén export, a fegyvercsempészés és más illegális üzletek miatt.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑