Cadmus fordítás Cadmus

Az al-Shabaab mintegy negyven fegyveresével végeztek a kormányerők Szomáliában

2022. 12. 01.

Az al-Shaabab terrorszervezet mintegy negyven fegyveresével végeztek csütörtökön a szomáliai kormányerők, ez volt a legutóbbi összecsapás az iszlamista militáns szervezet nyomásának csökkentését célzó, több hónapja tartó hadműveletben.

“A biztonsági erők és nemzetközi szövetségeseink mintegy negyven al Shaabab-harcost öltek meg, és több másikat megsebesítettek” – áll a szomáliai tájékoztatási minisztérium közleményében.

A tárca szerint az összecsapásokat délen, a Shabeellaha Dhexe térségében található Ali Foldhere falu közelében kezdeményezte a hadsereg, míg a al-Shaabab és egy törzsi harcos szerint a dzsihadisták támadtak először.

A szemben álló felek a veszteségekről egymásnak ellentmondó számokat közöltek.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartozó al-Shaabab, amely az iszlám jog, a saría bevezetésére törekszik az “Afrika szarván” fekvő országban, gyakran követ el véres merényleteket a fővárosban, Mogadishuban és máshol.
Vasárnap a dzsihadisták a mogadishui elnöki palota közelében fekvő, egyik szigorúan őrzött szállodát ostromolták meg, és kilenc embert megöltek.

A törzsi milíciák és az Afrikai Unió támogatta kormány közölte: az elmúlt három hónapban az al-Shaabab több mint hatszáz tagját ölték meg, és hatvannyolc települést foglaltak vissza tőle.

A hatóságok szerint Szomáliát az éhínség szélére sodorta, hogy a négy évtizede legsúlyosabb aszály közepette a nemzetközi segélyszállítások az al-Shaabab miatt nem juthattak mind célba.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑