2018. 04. 04.

Az Al-Shabaab sok fegyversét veszítette el a szomáliai támadásban

Az Afrikai Unió Szomáliai Missziója (AMISOM) hétfőn közölte: négy katonája halt meg és nem több az al-Shabaab terrorszervezet által az egyik támaszpontja ellen végrehajtott előző napi támadásban.

Sheikh Abdiasis Abu Musab, az al-Shabaab szóvivője vasárnap azt állította, hogy az Afrikai Unió 59 katonájával végeztek, és 14 saját fegyveresük esett el a támadásban. Az AU missziója ezzel szemben arról számolt be hétfőn, hogy valójában az al-Shabaab volt az, amely súlyos veszteségeket szenvedett, legalább 30 harcosát veszítve el az összecsapásban.

Az al-Shabaab vasárnap támadást intézett az AMISOM-nak az ország délnyugati csücskében, Alsó-Shabelle körzetben lévő támaszpontja ellen. Az AMISOM-támaszpont közelében állomásozó Farah Osman szomliai ezredes szerint az iszlamisták két, autóba rejtett pokolgépet hoztak működésbe a támaszpont előtt, az egyik az Afrikai Unió egyik járműve, a másik egy szomáliai katonai jármű mellett robbant. „Aztán nagyszámú al-Shabaab harcos nyitott tüzet a fák alól (…), pokoli küzdelem volt” – mondta Osman. A rendőrség szerint órákig tartott a tűzpárbaj.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió 2007 óta Szomáliában állomásozó békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és Szomáliát a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állammá alakítsa át.

Októberben több mint 500 ember halt meg, amikor egy öngyilkos merénylő teherautóba rejtett pokolgépet robbantott a fővárosban. A Szomália történetének legvéresebb terrortámadása után Mohamed Abdullahi Mohamed elnök megfogadta, hogy gyökerestől kiirtja az al-Shabaabot.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑