Cadmus fordítás Cadmus

Az algériai kormánypárt nyerte az előrehozott választásokat

A kormányzó Nemzeti Felszabadítási Front (FLN) nyerte az előrehozott választásokat Algériában – jelentette be a választási bizottság vezetője, Mohamed Sorfi kedden. A második legnagyobb parlamenti erővé a független képviselők váltak.

Az FLN 105 helyet szerzett a 407 fős parlamentben, jóval kevesebbet, mint amennyi a többségi kormányzáshoz szükséges. Független jelöltek 78 helyet foglalhattak el a törvényhozásban. A legfőbb iszlamista párt, az MSP 64, a kormánykoalíció egy másik pártja, az RND pedig 57 mandátumra válthatta be szavazatait.

Bár az iszlamista pártok azt remélték, hogy hasznot húzhatnak az észak-afrikai országban az elmúlt két évben kialakult zavaros helyzetből, a választások valódi győztesei a függetlenek lettek. Ez az első alkalom a többpártrendszer 1989-es bevezetése óta, hogy független jelöltek ilyen sok mandátumra tettek szert az algériai parlamentben.

A Jövő Frontja nevű pártnak 48 helyet, az El Bina nevű mozgalomnak pedig 40 helyet sikerült megszereznie. A fennmaradó 15 mandátumon nyolc kisebb párt osztozik.

A megválasztott képviselők többsége várhatóan támogatni fogja Abdel-Madzsid Tebbun elnök gazdasági reformokat is tartalmazó programját.

A szombati választáson a regisztrált szavazók kevesebb mint negyede voksolt. A részvétel az algériai parlamenti választásokon általában is alacsony, de a mostani 23,03 százalék történelmi mélypont volt. A mintegy 24 millió választópolgárból mindössze 5,6 millió jelent meg az urnáknál, ráadásul több mint egymillióan érvénytelen szavazatot adtak le. A kormány ennek ellenére elfogadhatónak nevezte a részvételi arányt.

A kabinet azt reméli, hogy az előrehozott választásokkal véget vethet a Hirak ellenzéki mozgalom két éve tartó tüntetéssorozatának és a gazdasági válságnak.

A 2019 februárjában életre hívott Hirak mozgalom a politikai rendszer radikális átalakítását akarja, és “komédiának” minősítette a választásokat, annak bojkottjára szólítva fel hívei.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑