Mike Pompeo, a CIA igazgatója – a republikánus képviselőt Donald Trump kérte fel a Központi Hírszerző Ügynökség igazgatójának tisztségére 2016. novemer 18-án (Fotó: MTI/EPA/Larry W. Smith)

2019. 06. 24.

Az amerikai külügyminiszter Szaúd-Arábiába és az Egyesült Arab Emírségekbe utazik

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap Szaúd-Arábiába és az Egyesült Arab Emírségekbe indult, hogy az Irán körüli feszültségekről tárgyaljon.

Az amerikai diplomácia vezetője kedden Indiában kezd tárgyalásokat, de előtte – a korábbi tervekkel ellentétben – megáll majd Rijádban és Abu-Dzabiban. A két országot „„” nevezte indulása előtt újságíróknak.

Pompeo úgy nyilatkozott, hogy az Iránnal kapcsolatos közös álláspont kialakításáról egyeztet majd arab partnereivel. Egyúttal kifejtette, hogy Washington „világkoalíció” összekovácsolására törekszik Irán ügyében.

Indulása előtt Pompeo “gyermetegnek” minősítette azt a térképet, amelyet Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter mutatott be annak bizonyítására, hogy a lelőtt amerikai drón nem nemzetközi vizek fölött, hanem iráni légtérben repült. Az amerikai miniszter szerint e térkép láttán „senkinek sem lehet kétsége, hogy ez a fegyvertelen repülő nemzetközi légtérben repült”.

A térkép bemutatásakor egyébként az iráni külügyminiszter azt állította: a drón legalább húsz percig tartózkodott az iráni légtérben, és lelövése előtt háromszor is figyelmeztették az iráni légvédelmi erők.

Mike Pompeo az újságíróknak ismételten megerősítette, hogy Donald Trump elnök kész előfeltételek nélkül találkozni iráni tisztségviselőkkel. „Tudják, hol lehet megtalálni bennünket” – utalt arra, hogy Washington várja az iráni választ. Majd hozzátette: „alig várja” azt a napot, amikor megkezdődhet a párbeszéd Washington és Teherán között.

Az amerikai külügyminisztérium iráni különmegbízottja, Brian Hook éppen a hét végén fejezte be körútját a Perzsa(Arab)-öböl térségében. Hook szintén Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben tárgyalt, de egyeztetett Ománban, Kuvaitban és Bahreinban is.

Az iráni különmegbízott hétfőn Európában kezd tárgyalásokat. Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban folytat megbeszéléseket „az iráni rendszert érintő kérdésekről”.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑