Cadmus fordítás Cadmus

Az amerikai nagykövetség elhagyja Etiópiát a konfliktus eszkalálódása miatt

2021. 11. 06.

 

Az Egyesült Államok addisz-abebai nagykövetsége engedélyezte, hogy az Etiópiában zajló fegyveres konfliktus miatt a kormány alkalmazottai és családtagjai önként távozzanak – közölte a Liner.hu.

“November 3-án a külügyminisztérium engedélyezte az amerikai kormány alkalmazottainak és családtagjainak önkéntes távozását Etiópiából a fegyveres konfliktus, a polgári zavargások és az esetleges ellátási hiány miatt” – közölte a nagykövetség csütörtökön a honlapján.

Az Egyesült Államok korábban, szerdán közölte, hogy “komolyan aggódik” az Etiópiában eszkalálódó erőszak kiterjedése miatt, így kerülhetett sor erre a drasztikus lépésre. Kedden az etióp elnök szükségállapotot hirdetett ki az országban, mivel az északi Tigré régió lázadói azzal fenyegették, hogy betörnek a fővárosba, Addisz-Abebába.

A kormány tagadta a lázadók állításait a térnyerésről, de országos szükségállapotot hirdetett, és arra utasította Addisz lakóit, hogy készüljenek fel a környékük védelmére, ezek alapján azonban a tigréi lázadók fenyegetése valós probléma a kormány számára. Az Etiópiában eszkalálódó feszültség mérséklésére tett erőfeszítések eddig sikertelenül zárultak, tekintettel a tényre, hogy az etióp kormány és a tigréi lázadók vezetői nem hajlandóak tárgyalni egymással.

Abiy Ahmed miniszterelnök a konfliktus közepette egy fajta nyílt hadviselésre szólította fel polgárait, mondván: álljanak készen és “temessék el” a tigréi erőket. A párbeszéd hiánya “különösen nyugtalanító” – mondta Uhuru Kenyatta kenyai elnök csütörtöki nyilatkozatában. Az amerikai külügyminisztérium eközben közölte, hogy a héten az országba küldi Jeffrey Feltmant, az Afrikért felelős különmegbízottat, hogy megkísérelje feloldani a kialakult feszültséget a két fél között.

Liner.hu

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑