Cadmus fordítás Cadmus

Az Amerikai Szenátus is népirtásnak tartja az örmények lemészárlását

2019. 12. 13.

Az amerikai képviselőház után a szenátus is határozatban népirtásként ismerte el a törökök által a múlt század elején az örmények ellen végrehajtott tömegmészárlást.

A döntést a kongresszus felsőháza egyhangú szavazással hozta meg.

A határozati javaslat szövege „az örmény népirtás megemlékezésére” szólít fel, és leszögezi, hogy „visszautasítandó minden kísérlet, amely az amerikai kormányt az örmény népirtás tagadásához társítja”.

A javaslatot a szenátusban Bob Menendez demokrata párti politikus terjesztette elő, és egyetlen szenátor sem javasolta még módosítani sem.

„Örvendek, hogy akkor fogadtuk el ezt a határozatot, amikor az örmény népirtás egyes túlélői még életben vannak” – jelentette ki érzelmektől telített hangon Menendez.

Az amerikai képviselőház nem egyhangúlag, de 405:11 arányban, elsöprő többséggel szavazta meg október végén az örmény népirtás elismerését kimondó határozatot. Akkor Nikol Pasinján örmény miniszterelnök üdvözölte, Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pedig elítélte a határozatot.

A döntés nyomán a török külügyminisztérium bekérette az Egyesült Államok ankarai nagykövetét. A török külügyi tárca tudatta a nagykövettel, hogy elutasítja az amerikai döntést, amely népirtásként ismeri el az örmények elleni török tetteket. Hangsúlyozták, hogy szerintük a határozat belpolitikailag motivált, valamint történelmileg és jogilag is megalapozatlan.

Ankara ugyanis a mai napig nem ismeri el, hogy 1915 és 1917 között az ottomán török birodalom mintegy másfél milliónyi örményt tervszerűen és szervezetten lemészárolt. Ankara a halottak számát sem ismeri el, azt állítja, hogy 300-500 ezer örmény az első világháborús harcok áldozatává vált.

A megszavazott határozat nem törvény, azaz nem kötelező érvényű.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑