Cadmus fordítás Cadmus

Az amerikai védelmi miniszter szerint vesztésre állnak Afganisztánban

James Mattis amerikai védelmi miniszter szerint az Egyesült Államok “nem áll győzelemre Afganisztánban”.

A Pentagon vezetője a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán fejtette ki álláspontját. A tárcavezető leszögezte, hogy a vesztésre álló afganisztáni helyzeten nemsokára változtatni fognak. Azt ígérte, hogy várhatóan július közepén terjeszti elő az új afganisztáni stratégiát. Ugyanakkor elismerte: a tálibok “most erősödőben vannak”.

James Mattis bejelentette: a 2018-as pénzügyi évre 33 milliárd dolláros pluszköltségvetést kért a kongresszustól. Hozzátette: a Pentagon a 2019-2023 közötti időszakra 3 százalék helyett várhatóan 5 százalékra tervezi növelni a költségvetését.

Szíriáról szólva a miniszter leszögezte: minden szükséges intézkedést meghoz az ottani amerikai katonák védelme érdekében. Hangsúlyozta, hogy a szíriai kormánybarát erők elleni csapásokat “önvédelemből” hajtották végre az elmúlt hetekben.

A szenátusi meghallgatáson részt vesz Joseph Dunford tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője is. Dunford leszögezte, hogy a Katar és az egyes arab államok közötti feszültség nem érinti az amerikai katonai hadműveleteket.

“Nagyon szorosan figyelemmel kísérjük a fejleményeket, s mivel valamennyi féllel kiváló kapcsolataink voltak, ez lehetővé teszi számunkra a szabad mozgást Katarból és a Katarba” – szögezte le Dunford, utalva a katari fővárostól, Dohától nem messze eső al-Udeid légibázisról indított hadműveletekre az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen.

A Pentagon a múlt héten ugyanezt erősítette meg, hozzátéve azonban, hogy a feszültség elmélyülése és hosszútávú fennmaradása veszélybe sodorhatja a terrorszervezet elleni fellépést. Közben a katari amerikai nagykövet asszony bejelentette, hogy távozik Dohából. A külügyminisztériumban ezzel kapcsolatban úgy fogalmaztak, hogy Dana Shell Smith nyugdíjba vonul.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑