Cadmus fordítás Cadmus

Az arab koalíció légicsapásokat hajtott végre húszi célpontok ellen

A szaúdi vezetésű arab koalíció megtorló hadműveleteket hajtott végre a jemeni húszi lázadók ellen válaszul arra, hogy a húszik nem sokkal korábban rakétatámadásokat intéztek szaúdi célpontok ellen – derül ki a koalíció szóvivőjének, Turki al-Málikinak csütörtöki bejelentéséből.

“A húszi terroristavezéreket felelősségre fogjuk vonni” – jelentette ki újságírók előtt Máliki, emlékeztetve Száleh esz-Szammád húszi vezetőre, akivel 2018-ban egy szaúdi légicsapás végzett.

A sajtótájékoztatón szaúdi tisztségviselők több rakéta- és drónmaradványt bemutattak, amelyet szerintük a húszik Irántól kaptak.

A húszik szócsövének számító al-Maszíra televízió szerdai közlése szerint a koalíció összesen 57 légicsapást hajtott végre a lázadók ellenőrzése alatt álló főváros, Szanaa, valamint az északon található Szada kormányzóság ellen.

A televízió értesülése szerint az áldozatok közt gyerekek is vannak. Helyszíni beszámolók szerint találat érte a Szanaa mellett lévő ad-Dulajmi légi támaszpontot is.

Teherán korábban többször elutasította ama vádakat, miszerint katonailag segítené a lázadókat, hangsúlyozva, hogy csupán “politikai segítséget” nyújt nekik.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között.

A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑