Cadmus fordítás Cadmus

Az arab koalíció szétlőtte a lázadók robbanóanyaggal megpakolt drónhajóit

A szaúdi vezetésű arab koalíció szétlőtte a jemeni húszi lázadók két, robbanóanyaggal megpakolt drónhajóját a Vörös-tengeren – idézte az SPA szaúdi hírügynökség csütörtökön a koalíció szóvivőjét.

Turki al-Máliki tájékoztatása szerint Szalíf városától hat kilométerre, kora hajnalban lőtték szét az Irán által támogatott „terroristák” hajóit, amelyek közvetlen fenyegetést jelentettek a tengeri távközlési vonalakra, a nemzetközi kereskedelemre, illetve a regionális és nemzetközi biztonságra.

A hajók meg voltak pakolva robbanóanyaggal, de legénység nem volt a fedélzetükön, távolról irányították őket. A húszi lázadók diverzióra akarták használni a hajókat a Vöröst-tengert az Indiai-óceántól (Ádeni-öböltől) elválasztó Báb-el-Mandeb szorosban.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

A lassan hat éve tartó polgárháború miatt a világ legsúlyosabb humanitárius válsága alakult ki az országban: az ENSZ becslése szerint több mint 24 millió jemeni – a lakosság mintegy 80 százaléka – humanitárius segélyre szorul, az országon belül élő menekültek száma pedig meghaladja a hárommilliót.

Magyar Nemzet, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑