2019. 09. 12.

Az arab világ haragra lobbant

Az arab országok vezetői és az ENSZ egyaránt felháborodva fogadta a jövő keddi előre hozott választások miatt kampányhangulatban lévő Benjámin Netanjahu minapi bejelentését, miszerint győzelme esetén Izrael annektálni fogja Ciszjordánia egy részét.

Az izraeli miniszterelnök egy kedd esti beszédében úgy fogalmazott: az új kormány megalakulása után a Jordán-völgy és a Holt-tenger északi része izraeli fennhatóság alá kerül. Hozzátette, az annektálás az első lépés lenne más, olyan ciszjordániai területek bekebelezése felé, ahol zsidó telepek vannak.

Mint mondta, minderre csupán azután kerülne sor, hogy Washingtonban nyilvánosságra hozzák az „évszázad alkujaként” is emlegetett izraeli-palesztin rendezési tervet, és az ügyben teljes mértékben együttműködnének a Trump-adminisztrációval. A Fehér Ház mindenesetre ­tartózkodóan reagált Netanjahu bejelentésére: tudatták, az Egyesült Államok politikájában jelenleg nincs változás, az izraeli választásokat követően pedig Washington közzéteszi a békére vonatkozó elképzeléseit, amelynek célja a stabilitáshoz vezető legjobb út megtalálása.

A The Jerusalem Post ugyanakkor hozzáteszi: a Fehér Ház nem értékelte úgy az izraeli kormányfő kijelentését, mint ami akadályt gördít egy jövőbeli izraeli-palesztin megállapodás elé.

A teljes cikket ITT olvashatják el.

Magyar Nemzet – Tóth Loretta

 

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑