Cadmus fordítás Cadmus

Az ASEAN az erőszak azonnali beszüntetését követeli a mianmari juntától

2023. 05. 10.

 Az erőszak azonnali beszüntetésére szólították fel a mianmari katonai vezetést szerdai indonéziai csúcstalálkozójukon a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) vezetői.

“Mély aggodalommal tölt el bennünket a folytatódó erőszak Mianmarban; az erőszak és az erő alkalmazása minden formájának azonnali beszüntetésére szólítunk fel” – áll a csúcstalálkozón elfogadott közös nyilatkozatban. A vezetők egyúttal párbeszédet és a humanitárius segítség biztonságos célba juttatása megteremtésének lehetőségét követelték.

A mianmari árnyékkormány üdvözölte az ASEAN elnökségét ellátó Indonézia erőfeszítéseit a béketárgyalások elindítására, de mélységesen bizalmatlan a katonai hatalmat gyakorló juntával szemben – közölte szerdán a “Nemzeti Egységkormány” szóvivője.
“A béketárgyalások legnagyobb akadálya a junta” – fogalmazott Kiav Zav. Mint mondta, a junta igyekszik megtéveszteni a nemzetközi közvéleményt, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az ASEAN és a junta vezető tábornoka között létrejött korábbi 5 pontos konszenzusnak sem tudtak érvényt szerezni. A megállapodást hónapokkal a katonai hatalomátvétel után kötötték a zavargások megfékezése céljából. “A junta sosem tartja be ígéreteit” – szögezte le a szóvivő.

Az ASEAN a mianmari puccs után nem sokkal béketervet dolgozott ki a helyzet békés rendezésére, melybe elvben a hatalmat átvevő katonai vezetés is beleegyezett, és az ország vezetői nem vehetnek részt az ASEAN találkozóin, míg végre nem hajtják a megállapodást.

Az ASEAN-nak Brunei, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld és Vietnam tagja.
Mianmarban 2021 február elején vette át erőszakkal a hatalmat a hadsereg pár órával az újonnan megválasztott parlament megalakulása előtt. A katonaság arra hivatkozott, hogy a civil kormányzat nem vette figyelembe a voksolással kapcsolatos panaszait. Az ország vezetőit, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjit, az ország akkori de facto miniszterelnökét őrizetbe vették, és azóta több ügyben is bűnösnek mondta ki a bíróság. A választásokat toronymagasan nyerte meg Aung Szan Szú Kji pártja.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑