2019. 12. 03.

Az azeri parlament megszavazta a törvényhozás feloszlatására és az előrehozott választásokra szóló felhívást

Az azeri parlament hétfőn megszavazta azt az államfőhöz intézett felhívást, amelyben a törvényhozás feloszlatását és előrehozott választások megtartását kérte.

Az indítványt 99 képviselő támogatta, egy ellene szavazott, egy pedig tartózkodott.

A felhívásban a honatyák azt írták, a lépésre azért van szükség, hogy a korszerűsítés jegyében felgyorsítsák a reformok menetét a hatalom minden ágában, emeljék a törvényhozás hatékonyságát, megújítsák tevékenységét, összhangba hozzák az ország dinamikus növekedésével és a megvalósítandó reformokkal.

A dokumentum szerint a képviselők többsége úgy véli, hogy a mostani körülmények között lehetetlen folytatni a parlamenti tevékenységet. Egyben meg vannak győződve arról, hogy ezért előrehozott választásokat kell tartani.

A döntés elfogadását követően a parlament elnöke nem zárta ki, hogy kedden ül össze utoljára ebben az összetételben az azeri parlament.

Az előrehozott választásra a parlament feloszlatása után három hónappal kerül sor.

Ilham Aliyev elnök a múlt hónapban számos fontos változtatást eszközölt a kormányban és az elnöki hivatalban, és miniszterelnökké nevezte ki a 62 éves Ali Asadov közgazdászt. Az elnök bírálta a gazdasági reformfolyamat lassúságát, és azt mondta, hogy távozniuk kell a kormányból azoknak, akik elérték a nyugdíjkorhatárt.

A Reuters szerint e lépésnek részben az a célja, hogy kiszorítsa az apja, Heydar Aliyev idején kinevezett tisztségviselőket.

Ilham Aliyev 2003 októbere óta van hatalmon, amelyet apjától, Heydar Aliyevtől vett át annak halála előtt két hónappal. A 2008-as, 2013-as és 2018-as elnökválasztást is megnyerte, és két különböző népszavazással sikerült elérnie, hogy eltöröljék a két elnöki ciklusra vonatkozó korlátozást és az elnök hivatali idejét ötről hét évre emeljék. Ilham Aliyev 2017-ben az elnök után a legnagyobb hatalommal bíró első alelnökké nevezte ki feleségét, Mehriban Aliyevát.

Bár nyugati országok jó viszonyra törekszenek Azerbajdzsánnal, mivel alternatívának számít Oroszországgal szemben az olaj- és földgázellátásban, különböző európai testületek és jogvédő csoportok azzal vádolják Aliyevet, hogy elhallgattatja a másként gondolkodókat, és bebörtönzi ellenfeleit. Baku tagadja ezeket a vádakat.

MTI, Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑