2018. 11. 19.

Az azeri rendőrság megerősítette az ellenzéki vezető őrizetbe vételének hírét

Az azeri rendőrség vasárnap megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, hogy őrizetbe vette többek között Ali Kerimli ellenzéki vezetőt, az Azerbajdzsáni Népi Front Párt (APFP) elnökét, aki az előző nap többedmagával részt vett egy nem engedélyezett tüntetésen a fővárosban, Bakuban.

„A megmozdulás tizenegy szervezője, köztük az APFP elnöke, Ali Kerimli, őrizetben marad” – áll a rendőrségi közleményben. A beszámoló szerint az után vették őket őrizetbe szombaton, hogy az ellenzéki párt körülbelül 150 tagja a Parlament Sugárútról a Mártírok Fasorához akart vonulni a rendfenntartó erők figyelmeztetése ellenére. A rendőrség szerint az ellenzékiek szándéka politikai indíttatású volt, és fenyegette a közrendet.

A rendőrség közleménye szerint először 52 embert vettek őrizetbe, de legtöbbjüket már szombaton szabadon engedték.

Az azeri ellenzéki koalíció, a Demokratikus Erők Nemzeti Tanácsa (NCDF) törvényellenesnek minősítette Kerimli és a többiek őrizetbe vételét.

Oktaj Gülalijevnek, az NCDF szóvivőjének elmondása szerint ők csupán virágokat akartak elhelyezni az emlékműnél azoknak, akik meghaltak Azerbajdzsán függetlenségéért és területi épségéért. „Nem fenyegették a közrendet, és nem akadályozták a forgalmat. Nem volt náluk semmi az azeri zászlókon kívül” – mondta.

Gülalijev sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy továbbra sem tudni, hol tartják fogva az ellenzéki politikusokat, akiknek – állítása szerint – a hatóságok megtiltották, hogy telefonálhassanak családtagjaiknak vagy ügyvédet hívhassanak.

Magyar Idők, MTI

, , , ,
Back to Top ↑