Cadmus fordítás Cadmus

Az ebola elleni közös fellépést sürgette a WHO főigazgatója

2019. 05. 20.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban pusztító, már több mint 1200 emberéletet követelő ebolajárvány elleni közös fellépést sürgette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a WHO 72. közgyűlésén, amely hétfőn kezdődött meg Genfben.

„Hacsak nem egyesítjük erőinket, hogy véget vessünk ennek a járványnak, nagyon valós lesz a veszélye annak, hogy továbbra is terjedni fog, még agresszívabb lesz, és még költségesebb lesz a leküzdése” – jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a világ minden tájáról érkezett egészségügyi miniszterek előtt a május 28-ig tartó közgyűlés megnyitóján.

A Kongói Demokratikus Köztársaság Észak-Kivu és Ituri tartományaiban pusztító ebolajárványba eddig több mint 1200-an haltak bele, és körülbelül 1700, bizonyítottan ebolás esetről tudni jelenleg. Az ország eddigi leghalálosabb ebolajárványát hivatalosan tavaly augusztus 1-jén hirdették ki az említett tartományokban.

Az ebola megfékezésére irányuló törekvéseket hátráltatják a helyi fegyveres csoportok támadásai az egészségügyi intézmények ellen. Márciusban a WHO egyik járványügyi szakembere, Richard Valery Mouzoko életét vesztette egy ilyen támadásban.

A térségben mintegy száz lázadó csoport harcol egymással az ásványkincsek kitermelésének ellenőrzéséért, az ebola elleni fellépésben így a kongói ENSZ-misszió (MONUSCO) is részt vesz. A fegyveres csoportok a helyi lakosságot is fenyegetik, dacára a kongói hadsereg és a MONUSCO jelenlétének.

„Nemcsak egy vírus ellen, hanem a bizonytalanság, az erőszak, a félretájékoztatás és a járvány átpolitizálása ellen is küzdünk” – mondta az etióp orvos, aki hangsúlyozta, hogy a nehézségek ellenére is sikerült több mint 120 ezer embert beoltaniuk a betegség ellen. A vakcina 97 százalékos hatékonyságot mutatott eddig. Az oltóanyagot az eddigi leghalálosabb, a Nyugat-Afrikában 2014 és 2015 között több mint 11 ezer emberéletet követelő ebolajárványt követően fejlesztettek ki sürgősségi jelleggel.

A WHO főigazgatója hangsúlyozta a malária elleni fellépést is. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett az első, maláriaellenes nemzeti oltókampányokra, amelyeket a múlt hónapban indítottak el Malawiban és Ghánában.

Tedrosz egyúttal bejelentette egy olyan WHO-osztály létrehozását, amelynek feladata a kormányok felkészítése a jövőbeni egészségügyi vészhelyzetekkel szemben.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi: a közgyűlésen a WHO nagyobb támogatást akar kérni az ebola és a malária mellett az olyan halálos betegségek elleni küzdelemhez is, mint például a fertőző gyermekbénulás vagy a kanyaró.

Az AP szerint azonban lehetséges adományozókat és partnereket riaszthat el az, hogy a WHO közel 192 millió dollárt (több mint 56 milliárd 64 millió forintot) költött tavaly utazásra úgy, hogy egyes munkatársai megsértették a szervezet szabályait, például business osztályon utaztak, drága jegyeket foglaltak az utolsó pillanatban, vagy a szükséges jóváhagyások nélkül utaztak. Az erről szóló visszaélésekről az amerikai hírügynökség számolt be belső dokumentumokra hivatkozva.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑