Cadmus fordítás Cadmus

Az Egyesület Államokat fenyegeti az Iszlám Állam

Egy éven belül képes lehet az Iszlám Állam afganisztáni mellékszervezete, az ISIS-K arra, hogy támadást hajtson végre az Egyesült Államok ellen – állítja a Pentagon egyik vezető tisztségviselője a New York Post beszámolója szerint.

Colin Kahl, a Pentagon külügyi intézkedésekért felelős államtitkár-helyettesét az amerikai szenátus előtt hallgatták meg, többek közt arról kérdezték, hogy egyetért-e az amerikai vezérkari főnök, Mark Milley tábornok abbéli véleményével, mely szerint az afganisztáni régióból kiindulva „újraéledhet a nemzetközi terrorizmus 12-36 hónapon belül.”

Kahl azt mondta, hogy a hírszerzési közösség arra számít, hogy az Al-Kaida és az Iszlám Állami afganisztáni szervezete is nemzetközi terrorcselekményekre készül, többek közt az Egyesült Államok ellen, de jelenleg még nincsenek meg a kivitelezéshez szükséges képességeik.

Kahl úgy véli, hogy az ISIS-K esetén még 6-12 hónap, az Al-Kaida esetén még 1-2 év lehet, mire visszanyerik a képességüket, hogy nemzetközi támadásokat koordináljanak.

Az ISIS-K-nak körülbelül 1500-2200 harcosa lehet az amerikai hírszerzők szerint, az Al-Kaida támogatóinak létszáma ismeretlen. AZ ISIS-K egyébként harcban áll az Afganisztánt irányító tálibokkal, az Al-Kaida viszont jó viszonyt ápol velük.

Forrás: Portfolio.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑