Cadmus fordítás Cadmus

Az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége nyíltan beavatkozott Kirkuk ügyeibe

2019. 03. 09.

Az iraki Hasd Al-Shaabi egyik parancsnoka és a Fetih Koalíció vezetője, Hadi Amiri kijelentette: az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége nyíltan beavatkozott Kirkuk ügyeibe.

Az iraki Hasd Al-Shaabi egyik parancsnoka és a Fetih Koalíció vezetője, Hadi Amiri kijelentette: az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége nyíltan beavatkozott Kirkuk ügyeibe.

Amiri egy bagdadi programon mondott beszédében jelentette ki, hogy az iraki központ kormány és a kurd régiós kormány (IKBY) között vitatott területnek minősülő Kirkuk ügyeibe az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége nyíltan beavatkozott.

Az Iránhoz közel állónak ismert Amiri kijelentette:

„A nagykövetség felhívást intéz a felekhez Kirkuk bizonyos ügyeinek megoldására. Kirkuk ügyét nem lehet a követségen tartott tárgyalásokkal megoldani. Csak az ott élő erők párbeszédével lehet megoldani. Elfogadhatatlan, hogy bármelyik nagykövetség is beavatkozzon” – mondta Amiri.

Az iraki politikus vádjai kapcsán az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége még nem ragált.

Az Amiri vezette Fetih Koalíció a 2018. májusi választásokon 47 képviselői hellyel az iraki parlament második pártja lett.

Kirkuk ügye

Az iraki alkotmány szerint vitatott térségnek tartott, Bagdad és Irbil közötti Kirkuk vezetésének kérdésében 2003 óta különböző problémák merülnek fel.

Legutóbb 2014-ben, amikor az ILIÁ terrorszervezet az ország egyharmadát elfoglalta, a hadsereg visszavonult, és a vezetés a pesmerga kezébe került.

Az iraki központi kormány 3 év után széleskörű hadműveletet indított 2017. októberében a terület visszafoglalására, s a pesmerga erői visszavonulásra kényszerültek Kirkukon kívül minden területről.

Miután az Egyesült Államok megszállta Irakot, a kormányzói és tartományi tanács vezetői posztokra kurd jelöltek kerültek, ám a bagdadi kormány 2017 októbere után Kirkuk kormányzójának az arab származású Rakan Said Juburit nevezte ki.

Az IKBY két vezető pártja, a Kurdisztáni Demokrata Párt és a Kurdisztáni Hazafias Szövetség az elmúlt egy hónapban fokozott tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy Kirkuknak ismét kurd kormányzója legyen.

A kirkuki arab és türkmén helyi lakosság szerint olyan kormányzót kell választani, akinek személyében minden etnikum meg tud egyezni, s elfogadhatatlannak tartják a külső beavatkozást.

TRT

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑