Cadmus fordítás Cadmus

Az Egyesült Államok biztosította Tajvant a további támogatásáról

2024. 02. 22.

Mike Gallagher amerikai képviselő, a Kínáért felelős bizottság elnöke csütörtökön kijelentette, hogy nem számít, ki nyeri meg a közelgő amerikai választásokat, az Egyesült Államok továbbra is támogatni fogja Tajvant.

“Biztos vagyok abban, hogy Tajvan támogatása továbbra is megmarad, függetlenül attól, hogy ki foglalja el a Fehér Házat” – mondta a delegáció csütörtöki sajtótájékoztatóján Tajpejben, hozzátéve

“Tajvan növekvő és rendkívül erős támogatását látom” – fogalmazott a politikus.
Gallagher négy társával érkezett Tajvanra, a látogatás szombaton ér véget. A képviselő élesen bírálta Kínát, amely az utóbbi időben fokozta a szigetre gyakorolt katonai és politikai nyomást.

“A tajvani embereknek tudniuk kell, hogy Amerika mellettük áll még akkor is, ha hazai szinten nagyon intenzív belpolitikai évad játszódik is le” – mondta Gallagher.

Caj Jing-ven leköszönő tajvani elnökkel folytatott keddi megbeszélésén Gallagher kifejtette; a delegáció célja, hogy az Egyesült Államok részéről kétpárti támogatást mutasson.

“Ma demokratákként és republikánusokként azért jövünk, hogy kimutassuk kétpárti támogatásunkat” – mondta Gallagher a tajvani elnöknek az elnöki hivatalban.

“Ma a szabadság autoriter agresszió támadása alatt áll, és éberebbnek kell lennünk, mint valaha, ha a számunkra megadatott szabadság ajándékát át akarjuk adni a következő generációnak” – mondta Gallagher, később pedig Cajt a “szabad világon belüli vezetőnek” nevezte.
Kína Tajvant saját területének tekinti, míg a tajvaniak kiállnak azon álláspontjuk mellet, hogy kizárólag a tajvaniak dönthetnek saját sorsukról.

Gallagher Tajvan leendő elnökével, Laj Csing-tövel is megbeszélést folytatott, aki május 20-án veszi át az elnöki hivatalt. A képviselő kijelentette, hogy az Egyesült Államok Laj elnöksége alatt elmélyíti a két ország közötti partneri kapcsolatot, és ha Kína erővel akarja elfoglalni Tajvant, akkor ezen törekvése kudarcba fog fulladni.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑