2019. 12. 05.

Az Egyesült Államok rövidesen újraindítja a béketárgyalásokat az tálibokkal

Az Egyesült Államok rövidesen újraindítja a béketárgyalásokat három hónapos szünetet követően az afganisztáni kormány megdöntésén fáradozó radikális iszlamista tálibokkal – közölte szerdán az amerikai külügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint Zalmay Khalizad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja hamarosan Katarba utazik, ahol a tálib mozgalom politikai vezetése működik.

Khalizad egyébként a nap folyamán Kabulban találkozott Asraf Gáni afgán elnökkel.

Az amerikai külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy a különmegbízott tárgyalásai a tálibokkal a belső afgán rendezésre, illetve a háború békés lezárására összpontosítanak az erőszak csökkentése végett, ami elvezethet egy tűzszünethez.

Az amerikai kormány csaknem egy éven át tárgyalt a tálibokkal az Egyesült Államok történetének leghosszabb háborúja, a 18 éve tartó fegyveres konfliktus lezárásáról. Donald Trump amerikai elnök azonban szeptember 7-én – hírek szerint az utolsó pillanatban, amikor már karnyújtásnyira került az egyezség megkötése – megálljt parancsolt, mert megszaporodtak a tálibok támadásai, és egy kabuli merényletükben meghalt 12 ember, köztük egy amerikai katona. A tálibok ellenkezése miatt az afgán kormány gyakorlatilag kiszorult a béketárgyalásokról. A lázadók szemszögéből a kabuli kormány ugyanis nem több az amerikaiak „bábjánál”.

Trump november 29-én jelentette be a béketárgyalások újraindítását, másnap a tálibok is jelezték, hogy hajlandóak erre.

Meg nem nevezett tálib vezetők már korábban is közölték a Reuters hírügynökséggel, hogy a november vége óta ismét folytatnak nem nyilvános tárgyalásokat amerikai tisztségviselőkkel Dohában, és hogy ezek hamarosan már nyíltan folytatódhatnak.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑