Az Egyesült Államok terrorszervezetté nyilvánított egy pakisztáni szakadár csoportot

Az Egyesült Államok felvette a Beludzsisztáni Felszabadító Hadsereg (BLA) nevű pakisztáni szakadár szervezetet a terrorszervezetek listájára.

Az amerikai külügyminisztérium erről szóló közleményében úgy jellemezte a BLA-t, mint egy olyan fegyveres szakadár csoportot, amely támadást intéz mind a biztonsági erők, mind civilek ellen. A tárca szerint a csoport számos öngyilkos merényletet követett el az elmúlt évben. Ezek között említette a 2018 augusztusában kínai mérnökök ellen a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztánban, illetve a Kína karacsi konzulátusa ellen 2018 novemberében elkövetett öngyilkos merényleteket.

A csoport vállalta magára a délnyugat-pakisztáni Gvádar városában egy luxusszálloda ellen az idén májusban végrehajtott támadást is.

Az amerikai döntés értelmében bárki, aki támogatást nyújt a milicistáknak, bűncselekményt követ el, és ennek következtében befagyaszthatják ottani vagyonát.

Pakisztán üdvözölte Washington e döntését. A BLA az egyik helyi nemzetiségi csoport, a beludzsok jogaiért és önrendelkezéséért folytat fegyveres harcot Beludzsisztán térségében.

Beludzsisztánban gyakoriak az etnikai és felekezeti villongások, valamint az iszlamista és szakadár felkelések.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑