Az Egyesült Államok több mint 181 millió dollár támogatást nyújt a konfliktus sújtotta etiópiai Tigrének

Az Egyesült Államok több mint 181 millió dollár (mintegy 51 milliárd forint) támogatást nyújt az észak-etiópiai Tigré tartománynak nemzetközi fejlesztési hivatalán (USAID) keresztül elsősorban élelmiszer -és ivóvízellátásra. A hivatal szerdai közleményében egyúttal felszólították Addisz-Abebát, tegye lehetővé a segélymunkások bejutását a területre.

A bejelentés szerint az adományból élelmiszerrel és ivóvízzel látnák el a tartományt, ahol az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) múlt heti közlése szerint az emberek 91 százaléka szorul sürgősen élelmiszersegélyre.

Az USAID részéről azt közölték, hogy az adományból közel két hónapig 3 millió ember élelmiszer-ellátását tudják majd biztosítani, valamint műtrágyát, mezőgazdasági eszközöket és vetőmagokat juttatnának a farmereknek.
Emellett az USAID pszichológiai segítséget nyújtana a nemi erőszak áldozatainak is.

A térségben november elején robbantak ki a harcok, miután a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, az etióp haderő pedig ezután offenzívát indított.

A harcokban és légicsapásokban ezrek veszthették életüket, és az Egyesült Államok azzal vádolja az etióp vezetést, hogy etnikai tisztogatást hajtott végre a régióban. A hatmilliós Tigrében becslések szerint egymillió ember hagyta el otthonát a harcok elől menekülve. A régió azóta nagyrészt elszigetelődött a külvilágtól.

Az Egyesült Államok mind ez idáig közel 487 millió dollárnyi (közel 140 milliárd forintnyi) humanitárius segítséggel járult hozzá a válság enyhítéséhez.

Május végén Washington bejelentette, hogy vízumkorlátozásokkal fogja sújtani azokat az eritreai és etiópiai tisztségviselőket, akik a tigréi konfliktus szításával vádolhatóak, illetve “nem tesznek jelentős lépéseket” az ellenségeskedések lezárására.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑