Cadmus fordítás Cadmus

Az Egyesült Arab Emírségek és Kína szívesen fogadja az orosz aranyszállítmányokat

2023. 05. 27.

A szankciók elvágták Moszkva hagyományos exportútvonalait, ezért az Egyesült Arab Emírségek lett az orosz arany kulcsfontosságú kereskedelmi csomópontja, valamint egyre jelentősebb szereplő Kína is.

Több mint 100 vállalat vett rész az orosz arany szállításában, miután a szankciók betiltották a nemesfém importját a nyugati világban. Sok esetben a nyilvántartás csak az ügyletben részt vevő szállítókat vagy kereskedőket tünteti fel, nem pedig a végső vásárlát, ami lehet finomító, ékszerész vagy akár befektető. Főleg közel-keleti és kínai cégek érintettek, illetve nem egy esetben európiai társaságok közel-keleti leányvállalatai.

A közel-keleti országba irányuló orosz aranyexport legnagyobb kezelője a Temis Luxury MiddleEast volt, ami a francia Temis Luxury dubaji leányvállalata: a cég 2022. február 24. és 2023 március 3. között 15,6 tonna 863 millió dollár értékű nemesfém behozatalában vett részt. Ezt követte az Emirates csoport tagja, a Transguard 14,6 tonnával, mintegy 820 millió dollár értékben. A Shams Gold Trading 8, a Privilege Group DMCC 7,5, az Al Aseel Jewellery LLC 5,3 és a Paloma Precious DMCC 5,1 tonnával volt érintett – derül ki a Reuters összeállításából.

Néhány tucatnyi cég ennél kisebb mértékben vett részt az üzletben, például a svájci Open Mineral 3 tonna orosz aranyat szállított az olajmonarchiába 167 millió dollár értékben: az ügyletek a szankciók életbe lépése után az abu-dzabi leányvállalatát érintették, nem pedig a svájci anyacéget. Törökországban nyolc társaság volt érintett egy-egy tonnával. A hírügynökség megkeresésére az érintettek hangsúlyozták, hogy a törvényeknek megfelelőlen cselekedtek, a szankciókat nem sértették meg.

A Távol-Kelet is egyre népszerűbb: a Hongkongba és szárazföldi Kínába irányuló orosz nemesfémszállítmányok elsöprő többségét egy kínai logisztikai vállalat, a Vpower Finance Security Hong Kong kezelte. A nyilvántartás szerint 20,5 tonna arany, 1,2 milliárd dollár értékben importálta az aranyat. A cég nem reagált a Reuters megkeresésére.

VG

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑