Cadmus fordítás Cadmus

Az Egyesült Arab Emírségek segít újjáépíteni a lerombolt katolikus templomokat Moszulban

2019. 11. 10.

Az Egyesült Arab Emírségek az UNESCO partnereként vesz részt két moszuli katolikus templom újjáépítésében, melyeket 2014-ben az Iszlám Állam terrorszervezet rombolt le. Az együttműködés révén az Al-Tahera és az Al-Saa’a templomok újulhatnak meg – adta hírül a Magyar Kurír.

„A ma aláírt megállapodás egy úttörő együttműködés, mely fényt hoz ezekben a komornak tűnő időkben” – fogalmazott október 10-én Noura Al Kaabi, az Arab Emírségek kultúráért és oktatásért felelős miniszter asszonya az UNESCO párizsi központjában. „Múltja egy részének újjáépítésével a jövőjét alakíthatja Irak, azzá a befogadó, toleráns és nyitott társadalommá válhat, amelyet mindig is kézzel foghatóan kifejezett Moszul gazdag történeti öröksége.”

Az egyezség az Emírségekben meghirdetett A tolerancia éve kezdeményezés része, amelynek első lépéseként 2018 áprilisában írtak alá megállapodást, miszerint támogatják a moszuli történelmi emlékek helyreállítását. A munkálatokban részt vállalnak a moszuli egyetemen régészetet, építészetet és mérnöki tudományokat hallgató diákok is.

A Ninivei-síkság, ahol Moszul fekszik, az első század óta ad otthont a keresztényeknek. A területet 2016-ban foglalták vissza az Iszlám Államtól, amelynek kétéves uralma alatt több mint 3,3 millió irakinak kellett elhagynia otthonát. Moszulban legalább 28, különböző vallásokhoz kötődő épületet (templomokat, kolostorokat, mecseteket) romboltak le, miután 2014 júniusában elfoglalták a várost.

Az egyik, az Emirátusok segítségével újjáépülő templom, az Al-Saa’a templom a domonkos rendhez tartozik, 1866 és 1873 között épült. A templomot és a kolostorépületet egyaránt megrongálták és kifosztották. A rehabilitációs projektben az UNESCO-val együttműködő domonkos rend részéről Nicolas Tixier OP és Olivier Poquillon OP volt jelen a megállapodásnál.

A szír katolikus egyházhoz tartozó, 1859-től 1862-ig épült Al-Tahera templom szintén súlyos sérüléseket szenvedett a háborúban.

A teljes cikket ITT olvashatják el.

 

Forrás: Catholic News Agency.Fotó: UNESCO

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑