Cadmus fordítás Cadmus

Az Egyesült Arab Emírségeket felvehetik a piszkos pénzek miatti globális megfigyelési listára

2022. 01. 07.

Egyre inkább hajlik arra a Pénzügyi Akciócsoport (FATF), hogy az Egyesült Arab Emírségeket a piszkos pénzek miatt globális megfigyelési listára tegye – közölte a Liner.hu.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben mutatkozó hiányosságok miatt az EAE felkerülhet a globális megfigyelő szervezet azon listájára, melyen azok az országok szerepelnek, amiket fokozott felügyelet alá kell vonni. A FATF jelenleg 23 országot – köztük Albániát, Szíriát és Dél-Szudánt – tart szorosabb ellenőrzés alatt. Egyedül Irán és Észak-Korea szerepel a legnagyobb kockázatot jelentő “feketelistán” – írta a Luxembourg Times.

“Az Egyesült Arab Emírségek teljes mértékben elkötelezett a nemzetközi pénzügyi rendszer integritásának fenntartása mellett, ami magában foglalja a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem terén világszerte működő partnereinkkel való szoros együttműködést” – mondta Hamid Al Zaabi, az Egyesült Arab Emírségek pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni végrehajtó hivatalának főigazgatója.

2020 áprilisában kérdőjelezte meg a FATF az Egyesült Arab Emírségek rendszerét, azóta az EAE kormánya számos lépést tett a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben. Az ottani tisztviselői létrehozták az Al Zaabi által vezetett Végrehajtó Hivatalt, hogy a központi bank, a pénzügyminisztérium és más hatóságok szorosabban együttműködjenek.

A központi bank pedig az elmúlt hónapokban több bankra is büntetést szabott ki a pénzmosás elleni szabályok megsértése miatt, és új szabályokat vezetett be hawalákra, azokra a jótékonysági szervezetekre, amelyekről gyakran állítják, hogy lehetővé teszik a terrorizmussal kapcsolatos pénzmozgásokat.

A Pénzügyi Akciócsoport várhatóan a február végére kitűzött ülésen hoz döntést.

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑