Az egyiptomi elnök Pompeoval tárgyalt a berlini csúcsértekezleten

Abdel Fattah Al-Sisi egyiptomi elnök Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel folytatott külön megbeszélést a Berlinben tartott nemzetközi konferencián. A két napos csúcstalálkozót a líbiai események megvitatása miatt hívták össze, azonban a két politikus külön megbeszélést folytatott a kétoldalú kapcsolatok megvitatása céljából.

Mike Pompeo ugyanis az egyiptomi elnöknek megemlítette, hogy az Egyesült Államok kormánya haragszik a miatt, hogy egy amerikai állampolgárt tartottak fogva Egyiptomban. Egy 54 éves Mustafa Qasim nevű, amerikai-egyiptomi kettős állampolgárságú férfit ugyanis 2013 óta tartották fogva Egyiptomban, ahol néhány héttel ezelőtt elhunyt. Pompeo szerint az illetőt illegálisan tartották fogva és megsértették az emberi jogait. A férfi halálához pedig a rossz fogvatartási körülmények vezettek.

A férfit 2013-as elfogása után 5 évig vádemelés nélkül tartották előzetes letartóztatásban, majd 2018-ban 15 év börtönbüntetésre ítélték. Qasem a börtönből írt levelet Donald Trump elnöknek, hogy tegyen valamit a szabadon bocsátásáért. A férfi azonban súlyos cukorbeteg volt és a börtönben megkezdett éhségsztrájkot nem bírta a szervezete.

A berlini konferencián Pompeo felháborodását fejezte ki Qasem halála miatt és követelte az egyiptomi elnöktől a többi Egyiptomban fogva tartott amerikai állampolgár szabadon bocsátását.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (RT Arabic)

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑