Cadmus fordítás Cadmus

Az egyiptomi elnök tárgyalásokat folytat a Gázai övezet humanitárius segélyezéséről

2023. 10. 15.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök tárgyalásokat folytat nemzetközi, illetve regionális partnereivel a Gázai övezet humanitárius segélyezéséről, valamint a harcok térségbéli lecsillapításáról – közölte vasárnap az észak-afrikai ország államfőjének hivatala.

Az Egyiptom és a Gázai övezet határán található rafahi határátkelőhelyen megszűnt a forgalom miután Izrael légicsapásokat mért a térségre.

Torlódnak a palesztin térségnek szánt segélyek az egyiptomi oldalon, a Sínai-félszigeten, mivel mindeddig nem született megállapodás a szállítmányok biztonságos bejuttatásáról, valamint külföldiek evakuálásáról a kulcsfontosságú határátkelőhelyen keresztül.

Martin Griffiths, az ENSZ vészhelyzeti műveleteinek vezetője szombaton úgy fogalmazott, hogy a Gázai övezetben a helyzet “rohamos ütemben válik tarthatatlanná”.

Az egyiptomi államfő hivatala hangsúlyozta, hogy Szíszi ellenez minden olyan tervet, amely a palesztinok áttelepítéséről szól “más országok terhére”, valamint leszögezte, hogy Egyiptom saját biztonságát kardinális kérdésnek tartja.

Szíszi csúcstalálkozót javasolt a válság rendezésére.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑