Cadmus fordítás Cadmus

Az egyiptomi elnök telefonon beszélt török és szíriai kollégájával

2023. 02. 07.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök kedden felhívta telefonon török kollégáját, Recep Tayyip Erdogant, hogy részvétét nyilvánítsa és támogatásáról biztosítsa a több ezer halálos áldozattal járó földrengés után – közölte az egyiptomi elnökség kedden. Szíszi beszélt a szíriai elnökkel, Bassár el-Aszaddal is.

Egyiptom és Törökország kapcsolatai a közelmúltban javultak az évek óta tartó rossz viszony után. A diplomáciai kapcsolatok azóta voltak feszültek, hogy 2013-ban Szíszi irányította az egyiptomi hadsereg főparancsnokaként Mohamed Murszi akkori államfő megbuktatását, akit viszont Erdogan erősen támogatott. Murszi a Muzulmán Testvériség jelöltjeként lett elnök.

Az egyiptomi államfő szóvivőjének tájékoztatása szerint Szíszi Aszadnak azt mondta: elrendelte, hogy humanitárius segítséggel minden lehetséges módon támogassák Szíriát.

Előző nap az egyiptomi és szíriai diplomácia vezetője találkozott, és akkor Kairó “sürgősségi humanitárius segélyt” ígért, anélkül, hogy részleteket közölt volna erről.

A szíriai elnöki hivatal tájékoztatása szerint Aszad elnök megköszönte Egyiptomnak a segítséget, amely – Damaszkusz szerint – tükrözi a két ország és a két nép közötti testvéri kapcsolatokat.

Az Al-Ahram című egyiptomi állami napilap szerint ez az első eset, hogy a két elnök Sziszi 2014-es megválasztása óta felhívta egymást, miközben a szíriai elnök diplomáciailag továbbra is elszigetelt.

A kapcsolatok azonban soha nem szakadtak meg Kairó és Damaszkusz között a szíriai háború ellenére sem.
Több mint hat éve, 2016-ban Kairó támogatta az ENSZ-ben a Szíriáról szóló orosz határozatot, kockára téve ezzel a legfontosabb szövetségesével, Szaúd-Arábiával való kapcsolatait.

Röviddel ezután a szíriai biztonsági erők legfőbb tisztviselője, Ali Mamluk tábornok meglepetésszerű látogatást tett Kairóban, amely az első nyilvános külföldi látogatás volt a szíriai háború 2011-es kezdete óta. Látogatását később, 2018-ban megismételte.

Egyiptom mindig is politikai megoldás mellett érvelt Szíriában, anélkül, hogy valaha is említést tett volna Aszad sorsáról, akinek távozása a hatalomból már régóta elengedhetetlen feltétel volt több arab ország számára.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑