Cadmus fordítás Cadmus

Az egyiptomi hadsereg harminckét terroristával végzett

2018. 06. 22.

Harminckét feltételezett terroristával végeztek az egyiptomi fegyveres erők az elmúlt napokban a Sínai-félszigeten folytatott terrorellenes műveletük keretében – közölte csütörtökön az egyiptomi hadsereg.

A biztonsági erők nagy mennyiségű fegyvert és lőszert, automata fegyvereket és robbanószerkezeteket foglaltak le az akciók során.

A rendőrök és katonák bevonásával februárban indított terrorellenes akció keretében eddig 316 dzsihadista fegyveressel végeztek. A műveletekben 27 katona vesztette életét eddig.

Abdel-Fattáh Al-Sisi egyiptomi elnök 2017 novemberében utasította a fegyveres erőket, hogy számolják fel a szélsőségesek tevékenységét. Az államfő az után határozott erről, hogy november végén az Iszlám Állam zászlaját magasba emelő – az egyiptomi ügyészség adatai szerint – mintegy 25-30 fegyveres tömeggyilkos merényletet követett el az egyiptomi Sínai-félszigeten található Bír-el-Abdhoz közeli egyik falu er-Rauda nevű mecsetjénél. A támadásban legalább 310 ember vesztette életét és csaknem 130 sebesült meg.

A Sínai-félszigeten azóta szaporodtak el a terrorcselekmények, hogy a mára már betiltott Muzulmán Testvériséghez tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból. A térségben ezt követően fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Államnak, felvette a Vilájat Sínai (Sínai Tartomány) nevet, és támadásaiban azóta több száz egyiptomi katonával és rendőrrel végzett.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑