Cadmus fordítás Cadmus

Az egyiptomi hadsereg több mint 12 ezer épületet rombolt le a Sínai-félszigeten

2021. 03. 17.

Több mint 12 ezer épületet rombolt le az egyiptomi hadsereg 2013 vége óta a Sínai-félszigeten, jogvédők szerdán közzétett jelentése háborús bűnökhöz hasonlítja a rombolásokat.

A vizsgálat szerint az elmúlt hét évben az Észak-Sínai tartományban a katonaság körülbelül 12 350 épületet rombolt le el-Arís tartományi székhelynél.

Hozzáteszik, hogy a lakóépületek és kereskedelmi ingatlanok lerombolása mellett a katonaság mintegy 6000 hektár termőföldet is elpusztított, elvéve ezzel az ott élők megélhetését.

A hadsereg a műveleteket az el-Arís repülőtere körüli biztonsági zóna kialakításával indokolta, jogvédők szerint viszont a rombolások nemzetközi jogba ütköznek, és hozzáteszik azt is, hogy az otthonaikat elhagyni kényszerülők kártalanítása továbbra is akadozik, jóllehet sok ember azóta is saját kezűleg összetákolt kunyhókban húzza meg magát.

Jogvédők nem első alkalommal vádolják az arab ország hadseregét háborús bűnök elkövetésével, ám Kairó minden alkalommal visszautasította a vádakat. Az értesüléseket nehéz ellenőrizni, mert a Sínai-félszigeten zajló hadműveletek miatt a sajtónak nincs engedélye a szabad mozgásra a térségben.

A zömében beduinok lakta Sínai-félszigeten azóta szaporodtak meg a terrorcselekmények, hogy az egyiptomi Muszlim Testvériség mozgalomhoz tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból.

A térségben ezt követően fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek, és felvette a Vilajet Sinai (Sínai Tartomány) nevet.

A biztonsági erők és szélsőséges csoportok, köztük az Iszlám Állam között azóta heves összecsapások zajlanak. A hadsereg 2018-ban indított offenzívát a terroristák kiűzésére a félszigetről.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑