Az együttműködések új területeit keresik a magyar és török szakminiszterek

Magyarország és Törökország a kétoldalú kapcsolatok dinamikus fejlesztésében érdekelt az ipar, a kutatás-fejlesztés és innováció területén is – állapították meg kétoldalú egyeztetésükön Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Mustafa Varank, a Török Köztársaság ipari és technológiai minisztere 2019. június 26-án, Budapesten.

Palkovics László elmondta, hogy az innováció a válasz korunk gyors technológiai változásaira. A kutatási és innovációs terület stabilitásához elengedhetetlen, hogy szervesen fejlődő ökoszisztéma épüljön ki.

A magyar miniszter a fejlesztések eredményeit bemutatva felhívta a török fél figyelmét hazánk két K+F+I zászlóshajójára, a szegedi ELI-ALPS lézeres kutatóintézetre és a zalaegerszegi ZalaZone járműipari tesztpályára. Palkovics László kifejtette, hogy a világszínvonalú infrastruktúra kiépítése mellett Magyarország megteremtette az önvezető autók közúti tesztelési lehetőségének jogi hátterét is. A tesztpálya környezetében a tervek szerint 2022-re 45 kilométer hosszú gyorsforgalmi út épül „okos” elemekkel kiegészítve.

A felek megállapodtak abban, hogy a magyar-török ipari vegyes bizottság szeptemberre várható következő üléséig beazonosítják az együttműködés lehetséges területeit, különös tekintettel a K+F+I-re, az energetikára, az ipar 4.0-ra és a mesterséges intelligenciára. Palkovics László egy, az egyetemek, intézmények és cégek közötti együttműködést támogató közös alap létrehozását is javasolta török partnerének, aki a Magyar-Török Gazdasági Vegyes Bizottság 6. ülése török tagozatának társelnökeként érkezett Budapestre.

Kormany.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑