Az EJEB elítélte Törökországot a kormánykritikus újságírók bebörtönzése miatt

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden elítélte Törökországot, amiért a 2016-os júliusi puccskísérletet követően, terrorpropaganda címén több kormánykritikus újságírót előzetes letartóztatásba helyezett és büntetőeljárást indított ellenük.

A török igazságszolgáltatás a Cumhuriyet nevű kormánykritikus lap 12 újságíróját és főszerkesztőjét azért ítélte el, mert a vádak szerint támogatták és propagálták a Fethullah Gülen, török származású, de önkéntes száműzetésben az Egyesült Államokban élő muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát, amelyet a török vezetés a puccskísérlet felelősének és terrorszervezetnek tart.

A perben 2,5 évtől 7,5 évig terjedő szabadságvesztéseket szabtak ki. A török legfelsőbb bíróság végül csak 2019 szeptemberében döntött az újságírók szabadon engedése mellett.

A strasbourgi bíróság döntése kimondja, hogy a kormánykritikus újságírók fogva tartása megsértette a véleménynyilvánítás szabadságát, továbbá a török bíróság döntése “minden tényszerűséget nélkülöző, puszta spekuláción alapult”.

A testület megállapította továbbá, hogy az elítélt újságírók a cikkeikben nyilvános politikai vitákat dolgoztak fel, és tevékenységükkel nem támogatták vagy propagáltak a terrorizmust sem az erőszakot.

A bírósági határozat értelmében Törökországnak 16 ezer euró erkölcsi kártérítést kell fizetnie mindegyik felperesnek.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑