Cadmus fordítás Cadmus

Az EJEB elutasította egy Németország ellen irányuló panaszt az afganisztáni légitámadásokkal kapcsolatban

2021. 02. 16.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden elutasította egy afgán férfi panaszát, aki azért fordult a testülethez, mert a német hatóságok nem emeltek vádat egy katonatiszt ellen, aki elrendelte az afganisztáni Kunduz tartományban végrehajtott, számos civil áldozatot követelő, NATO-légicsapást 2009-ben.

A légierő repülőgépei az afganisztáni kormány ellen harcoló tálibok által eltérített üzemanyagszállító járműveket bombázták. Georg Klein Bundeswehr-ezredes azért rendelte el a NATO-csapást, mert információi szerint, a tálibok az Afganisztánban állomásozó német katonák főhadiszállása ellen terveztek támadást. Azonban a detonáció következtében, többek között, 40 civil lakos is vesztette életét, akik a tálibok engedélyezésével, pusztán üzemanyagot vételeztek a tartálykocsikból.

Abdul Hanan az ügy felperese két gyermekét vesztette el a légicsapás során, és az EJEB-nél szerette volna elérni, hogy Georg Klein ellen vádat emeljenek. Véleménye szerint, a német állam a nem vizsgálta ki megfelelően az ügyet, és panaszára Németországban “nincs hatékony jogorvoslat”.

A strasbourgi testület elutasította a férfi kérelmét, mivel úgy találta, hogy a német szövetségi ügyészek jelentős mértékű és megbízható információkra támaszkodhattak a vizsgálat folyamán, amelynek keretében megállapították, hogy Georg Klein nem vonható büntetőjogi felelősségre a történtek miatt. A szövetségi főügyész felmentette az ezredest a vádak alól, mert bebizonyosodott, hogy Klein nem tudott arról, hogy a bombázott tartálykocsik közelében civilek is tartózkodtak.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑