Cadmus fordítás Cadmus

Az EJEB elutasította egy Németország ellen irányuló panaszt az afganisztáni légitámadásokkal kapcsolatban

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden elutasította egy afgán férfi panaszát, aki azért fordult a testülethez, mert a német hatóságok nem emeltek vádat egy katonatiszt ellen, aki elrendelte az afganisztáni Kunduz tartományban végrehajtott, számos civil áldozatot követelő, NATO-légicsapást 2009-ben.

A légierő repülőgépei az afganisztáni kormány ellen harcoló tálibok által eltérített üzemanyagszállító járműveket bombázták. Georg Klein Bundeswehr-ezredes azért rendelte el a NATO-csapást, mert információi szerint, a tálibok az Afganisztánban állomásozó német katonák főhadiszállása ellen terveztek támadást. Azonban a detonáció következtében, többek között, 40 civil lakos is vesztette életét, akik a tálibok engedélyezésével, pusztán üzemanyagot vételeztek a tartálykocsikból.

Abdul Hanan az ügy felperese két gyermekét vesztette el a légicsapás során, és az EJEB-nél szerette volna elérni, hogy Georg Klein ellen vádat emeljenek. Véleménye szerint, a német állam a nem vizsgálta ki megfelelően az ügyet, és panaszára Németországban “nincs hatékony jogorvoslat”.

A strasbourgi testület elutasította a férfi kérelmét, mivel úgy találta, hogy a német szövetségi ügyészek jelentős mértékű és megbízható információkra támaszkodhattak a vizsgálat folyamán, amelynek keretében megállapították, hogy Georg Klein nem vonható büntetőjogi felelősségre a történtek miatt. A szövetségi főügyész felmentette az ezredest a vádak alól, mert bebizonyosodott, hogy Klein nem tudott arról, hogy a bombázott tartálykocsik közelében civilek is tartózkodtak.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑