Cadmus fordítás Cadmus

Az elfeledett afrikai katonákról nyílt kiállítás Marokkóban

Bár az első világháború Európában okozta a legnagyobb károkat, a gyarmatok sem maradtak ki a vérontásból. Mintegy 8,5 millióan vonultak hadba francia zászló alatt, közülük 600 ezren Afrikából érkeztek. Az utánpótlást elsősorban Szenegálból, Algériából, Tunéziából és Madagaszkárról szerezték a franciák. Egy nemrég a marokkói Casablancában nyílt kiállítás a világégés 72000 afrikai áldozata előtt tiszteleg.

– A korabeli feljegyzések alapján az első világháború összes fontosabb csatájában harcoltak marokkói katonák – magyarázta Jean-Pierre Riera a casablancai egyetem történész professzora, hozzátéve, hogy ezekről a hőstettekről mindenki megfeledkezett.

– A katonák, akik hazatértek elmesélték az élményeiket, de sajnos ezek a szájhagyomány útján terjedő történetek is elvesztek. Nincsen egy olyan gyűjtemény az 1914 és 1918 közötti időszakról, amelyet kutatni lehetne mondjuk Franciaországban – panaszkodott a professzor.

És ezek csak az európai frontvonalak. Afrikában több mint egymillióan veszítették életüket, amikor a franciák és az angolok megtámadták a német gyarmatokat, valamint felütötte fejét a spanyolnátha.

Euronews

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑