Cadmus fordítás Cadmus

Az eltűnt örmény katonák hozzátartozói követelik a hadifoglyok szabadon engedését

Az eltűnt örmény katonák hozzátartozói pénteken Jerevánban követelték a hadifoglyok szabadon engedését, csaknem öt hónappal a hegyi-karabahi harcok vége után.

Mintegy négyszázan vettek részt az örmény védelmi tárca épületénél már második napja tartott megmozduláson a dpa helyszíni tudósítása szerint.

A tüntetők elállták a minisztérium bejáratait, és egyesek közülük összecsaptak a rendőrökkel is. Hasonló megmozdulások voltak az ország más részeiben is.

Csütörtöki sajtójelentések szerint egy Azerbajdzsánból indult repülővel 25 hadifogolynak kellett volna hazatérnie, de a Jerevánban megérkezett gép üres volt.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel Moszkvában tartott szerdai találkozóján felszólította Örményország regionális riválisát, Azerbajdzsánt az összes hadifogoly szabadon engedésére. “Sajnálatos módon még mindig vannak hadifoglyok Azerbajdzsánban” – mondta Pasinján akkor.

A foglyul ejtett katonák és civilek cseréjéről a két ország között orosz közvetítéssel létrejövő megállapodásban rendelkeztek.

Az elmúlt hónapokban több fogolycsere is történt. Azerbajdzsán szerint az egyezménnyel összhangban az összes foglyot szabadon engedte, mindazonáltal külügyminisztériuma közölte: a megállapodás nem vonatkozik azokra a harcosokra, akiket Örményország “Azerbajdzsán területeire küldött” a harcok végét követően.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek kinyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta folyamatosan fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azeri erők között. A térségben tavaly szeptember 27-én azeri offenzíva indult az enklávé és az örmények kezén lévő környező települések visszafoglalására, és Bakunak sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia.

A harcok, amelyek mindkét oldalon több ezer ember életét követelték, a november 9-i tűzszüneti megállapodás aláírásával értek véget. Oroszország kétezer békefenntartót vezényelt a térségbe a tűzszünet fenntartására.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑