Az embercsempészek véres fellegvára Líbia

Emberek tucatjai halnak meg a líbiai embercsempész-hálózatok közötti összetűzésekben, az észak-afrikai ország vezetése azonban nem képes kordában tartani az egymással rivalizáló, a bevándorlókat az olaszországi partokhoz szervezetten szállító csoportokat.

A Törökországgal tavaly tavasszal megkötött migrációs egyezmény kétségkívül jelentősen enyhítette az Európára nehezedő bevándorlási nyomást – legalábbis ami a szárazföldi, balkáni útvonalat illeti –, a kontinens azonban továbbra is védtelen, és főként tehetetlen a dél felől érkező embertömegekkel szemben. Az ENSZ legfrissebb adatai szerint idén ötven százalékkal emelkedett az Afrikából – elsősorban Líbiából – Európa olaszországi partjaira érkező menekültek száma: 2016-ban ugyanebben az időszakaszban 180 ezer ember kelt át a Földközi-tengeren, ami húszszázalékos növekedést mutatott az azt megelőző évhez képest.

Az Európai Unió számára tehát életbe vágóan fontos lenne, hogy gátat szabjon a mára már komoly erőforrásokat megmozgató embercsempész-hálózatok működésének, főleg hogy Brüsszel továbbra sem tud mit kezdeni a már így is túlzsúfolt olasz partokat elérő migránsokkal.

A helyzet rendezésére azonban egyelőre nem sok esély kínálkozik, hiszen Moammer Kadhafi 2011-es meggyilkolása óta Líbia a versengő milíciák csataterévé vált, a politikai és a biztonsági helyzet pedig minden erőfeszítés ellenére zavaros.

A szekuláris diktatúra összeomlása után az országban több rivális politikai erő jött létre: a nagyhatalmak bábáskodásával 2016 elején megalakult ugyan a nemzeti egyetértés kormánya Tripoliban, a baj csak az, hogy az ország két legerősebb hatalmi központja – a tripoli Hajnal koalíció és a tobruki Méltóság koalíció – nem fogadja el azt legitimként.

Ebben a belső konfliktusokkal teli atmoszférában nem meglepő, hogy Líbiában senkinek nincs ideje az Európát célba vevő bevándorlók megfékezésével és az emberkereskedelemre épülő hálózatokkal foglalkozni.

Joel Millman, a Nemzetközi Migrációs Szervezet szóvivője a héten arról számolt be, hogy az embercsempészet annyira jövedelmező az észak-afrikai országban, hogy már szó szerint bandaháborúk alakultak ki a párhuzamosan működő hálózatok között. Az elmúlt néhány nap leforgása alatt a rivalizálás miatti összetűzésekben huszonketten haltak meg, és legalább százan megsebesültek. Rajtuk kívül ebben az évben már legalább száznegyven holttestet találtak a líbiai partoknál.

Magyar Idők – Tóth Loretta

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑