Az Emirátusok megépítette a világ legnagyobb, egybefüggő napelemfarmját (videó)

Bekapcsolták a Noor Abu Dhabit, ami a jövőben 90 ezer ember energiaellátásáért lesz felelős.

Az Egyesült Arab Emirátusok legnagyobb bevételi forrását az olaj jelenti, ám a jelek szerint már ők is készülnek arra, hogy ez nem lesz így örökké. Az Emirate Water and Electricity Company bekapcsolta a Noor Abu Dhabit, a világ legnagyobb, egybefüggő napelemfarmját, ami 1,18 gigawatt energiát termel. Összehasonlításként: az Egyesült Államok legnagyobb, több “bérlő” által épített napelemfarmja (ahol az egész park több külön egységből áll össze) a Solar Star “csak” 569 MW energiát tud termelni.

A Noor Abu Dhabi 3,2 millió panelből állt össze, és 90 ezer ember számára biztosít energiát – számolt be róla az Engadget. Mindez azt jelenti, hogy 1 millió tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe, ami olyan, mintha 200 ezer autó eltűnne az utakról.

Az eltagadhatatlan pozitív környezeti hatás mellett azonban az Egyesült Arab Emirátusok számára ez inkább csak egy PR-eszköz, nemrég ugyanis az olaj kitermelésének csökkentése mellett tették le a voksukat az olajpiac stabilizálása érdekében. Emellett már tervezik egy 2 GW kapacitású napelemfarm megépítését, míg Szaúd-Arábia egy 2,6 GW-osat építene.

HVG

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑