Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Az ENSZ 2,4 milliárd dollár felajánlást kapott Afrika szarvának segélyezésére

2023. 05. 25.

Az ENSZ 2,4 milliárd dollár (834,5 milliárd forint) értékű felajánlást kapott a Szomália, Etiópia és Kenya alkotta térségben élő, mintegy 32 millió ember segélyezéséhez. Azonban az adományok összege így sem érte el a világszervezet által az Afrika szarván lévő három ország humanitárius segélyezésére kért 7 milliárd dollárt (2434 milliárd forintot).

Az ENSZ szerint a szóban forgó térségben alakult ki a világ egyik legsúlyosabb éghajlati válsághelyzete.
“Az Afrika Szarván élő emberek elviselhetetlen árat fizetnek a kialakult éghajlati válsághelyzet miatt, amelyről nem tehetnek ” – mondta az ENSZ főtitkára, António Guterres a világszervezet New York-i donorkonferenciáján szerdán. Kifejtette: a térségben “válság hátán válság fenyegeti az emberek millióinak életét és megélhetését: a leghosszabb aszály, az évekig tartó konfliktusok és bizonytalanság után tömeges elvándorlás, az élelmiszerárak ugrásszerű emelkedése”.

Az Egészségügyi Világszervezet és az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) felmérése szerint tavaly csak a szomáliai aszály miatt mintegy 40 000 ember vesztette életét, és ennek fele ötévesnél kisebb gyermek volt – mondta Guterres.
Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) pedig azt közölte: miközben a térségben lévő, egyre esősebb időjárás kezdi enyhíteni az aszály okozta szárazságot, a túl sok csapadék áradásokat okoz, amely a következő évtizedekben mintegy 900 ezer ember életét érintheti. A hivatal adatai szerint a szárazság a helyi erőszakhullámmal és a élelmiszerárak növekedésével párosítva tavaly 43 ezer emberéletet követelt Szomáliában.

A három ország megsegítésére szervezett mostani konferencián az Egyesült Államok ajánlotta fel a legnagyobb összeget – 524 millió dollárt (182,3 milliárd forintot) -, amivel idei összes adományának értéke már eléri az 1,4 milliárd dollárt (487,2 milliárd forintot). Az Európai Bizottság 185 millió dollárt (64,3 milliárd forintot), Németország 163 milliót (56,6 milliárd forintot), az Egyesült Királyság 120 milliót (41,7 milliárd forintot), míg Hollandia 92 milliót (25 milliárd forintot) adományozott.

“Ez egy globális probléma, amelynek megoldásához mindegyikünkre szükség van” – mondta az amerikai ENSZ-nagykövet, Linda Thomas-Greenfield az adománygyűjtő rendezvényen. “Alkalmazkodnunk kell a klímaváltozás hatásaihoz, és fenntarthatóbb, igazságosabb és ellenállóbb élelmiszerrendszereket kell kiépítenünk világszerte. Emellett támogatnunk kell a humanitárius és nem kormányzati szervezetek alkalmazottait, akik életüket áldozzák azért, hogy más életeket mentsenek meg” – tette hozzá.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑