Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ aggódik a Hodeida körüli harcok újrakezdése miat

2020. 10. 08.

Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja csütörtökön aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy újrakezdődtek a harcok a  húszik és a Al-Hadi erői között Hodeida környékén.

“Ez az újabb katonai konfliktus megsérti a hodeidai tűzszünetet, és ellentmond a folyamatban lévő tárgyalások szellemének” – hangsúlyozta közleményében Griffiths.

A különmegbízott felszólította a szembenálló feleket, hogy azonnal függesszék fel a harcot, tegyenek eleget a stockholmi egyezményben vállalt kötelezettségeiknek, és hozzanak létre egy közös katonai feszültségcsökkentő mechanizmust.

Hodeidában és az azonos nevű kormányzóságban törékeny tűzszünet van hatályban, amelyben a szembenálló felek 2018 végén a konfliktus lezárását célzó megbeszéléseken állapodtak meg.

Azonban Al-Hadihoz köthető források szerint a húszik október eleje óta igyekeznek megtörni a Hodeida déli peremén található ad-Duraimi körüli szaúdiak által támogatott ostromgyűrűt. Szemtanúk szerint a hónap eleje óta időről időre sor kerül tűzharcra a térségben, egy egészségügyi forrás pedig arról számolt be, hogy a golyók öt civillel végeztek és további harmincat megsebesítettek.

A Vörös-tenger partjánál fekvő Hodeidán keresztül érkezik a legtöbb nemzetközi adomány Jemenbe, ahol a mintegy 28 millió lakos többsége a fegyveres konfliktus miatt humanitárius segélyre szorul, és milliókat fenyeget éhínség. A fegyverszállítmányok nagy része ugyancsak ezen az úton jut el az országba.

A kikötőváros egy részét a húszik ellenőrzik, míg a keleti, déli kerületek a az elüldözött Al-Hadi fegyvereseinek kezén vannak.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúlháború a  síita húszik és a megbuktatott elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között.

A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a Al-Hadit támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével. A polgárháborúban több mint százezren vesztették életüket, milliók váltak földönfutóvá. A lakosság mintegy 80 százaléka, vagyis több mint 24 millió ember szorul valamilyen formában humanitárius segélyre. A helyzetet súlyosbítja a koronavírus-járvány.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑